Ljubušanke Kata i Matija u prirodu idu samo s puškom

Ljubuški, lovci, lovci ljubuski, lovkinje
Ipak, sve češće možemo naići na one koje svakako razbijaju to mišljenje te uz svoju ženstvenost uspijevaju imati razna netipična zanimanja i hobije za žene. Među njima su svakako ženske članice Hrvatske udruge lovaca "Kravica" Kata Marić iz Veljaka i Matija Škrobo iz Ljubuškog.

Ove dvije žene su velike zaljubljenice u lov. Obje ističu kako su u početku nailazile na podsmjeh, međutim, vremenom su dokazale da žene s puškom mogu stati uz bok muškarcima lovcima pa su se danas stvari promijenile, a muški lovci jedino imaju riječi hvale za svoje kolegice.

Vole lov od djetinjstva

Matija priča kako ljubav prema lovu, odnosno prema prirodi, gaji već od ranog djetinjstva, a naslijedila ju je od pokojnog oca koji je bio veliki zaljubljenik u lov.
"Uvijek je tinjala ta želja u meni da postanem član jednog lovačkog društva i kako je moja prijateljica izrazila želju za polaganjem lovačkog ispita, odlučila sam se i ja napokon na taj korak. Zajedno smo izišle na polaganje i na prvom ispitu prošle. To je jedno zaista predivno iskustvo, lovačku iskaznicu sam dobila 1. travnja 2011. i istu sam posvetila tati u čast", kazuje Matija.
Njezina kolegica Kata također iz obitelji vuče ovu veliku ljubav za lovom.
"Lovom sam se počela aktivno baviti još u srednjoj školi, svi muški članovi u obitelji su lovci, a i udala sam se za lovca, nedavno sam postala majka dječaka i nadam se da će i on nastaviti obiteljsku tradiciju. Život na selu, priroda, čist zrak i životinje, također su potpomogli da zavolim lov, pomalo netipičan za žene. Mnogima je još neshvatljivo i čudno kad kažem da sam lovac, a onda kad vide da stvarno to volim, dive se jer, kao, trebalo je i hrabrosti pojaviti se u lovu među toliko muških kolega lovaca i, naravno, dokazati im da se i žene mogu baviti tim većinom muškim ‘sportom', budući da je kod nas jako malo žena koje su lovci, a u svijetu već odavno postoje i mnoge ženske lovačke udruge. Nažalost, kod nas još toga nema", kaže Kata. Reakcije okoline na njihov hobi u oba slučaja bile su zanimljive. Kata je u počecima nailazila na podsmjehivanja te ju nitko nije shvaćao ozbiljno, međutim, kada je na lovačkom ispitu bila među najboljima, stvari su se značajno promijenile.

Rame uz rame s muškarcima

"Nakon lovačkog ispita svi su me prihvatili, krenula su sve češća druženja, lov i shvatili da uistinu to volim i da mogu ravnopravno stati rame uz rame s njima. Članstvo u našoj udruzi ‘Kravica' dosta mi pomaže u mnogim aktivnostima pogotovo vezanim za lov i prirodu, ima tu mnogih lovačkih druženja, humanitarnog rada, a dobijemo i prava na dozvolu nošenja lovačkog oružja. Ne mogu izdvojiti baš svaku nedjelju za odlazak u lov zbog posla, ali kad god sam nedjeljom slobodna, iskoristim to kako bih uživala u tom svom hobiju, ljepoti prirode i čistom zraku. Lov je nekad uspješan, nekad ne, ali najvažnije je druženje, dobro društvo, smijeh i opuštanje od svakodnevnih obveza, jer lov nije samo ubijanje, što mnogi misle, lovci su ti koji i brinu o životinjama, njihovoj prehrani i opstanku, pogotovo u hladnim zimskim mjesecima", objašnjava Kata.
Matija se nadovezuje te kaže da vrlo rijetko sluša reakcije i komentare okoline te da voli djelovati u onim smjerovima za koje procjeni da su dobri za njezin život pa u skladu s tim donosi i odluke.
"Hobi je nešto što svatko od nas treba imati, to nas čini ispunjenima i u nama pokreće izazove i poticaje za što kvalitetniji život. Lov neke ljude na prvu asocira na ubijanje nedužnih životinja, ali to nije tako. Lov je nešto zaista fascinirajuće i to je vrlo širok pojam. Biti lovac je iznimna čast i samo pravi lovac zna što se sve krije iza toga. Ipak, mi smo mala sredina i još uvijek se nas žene gleda pod povećalom ako se nađemo u bilo kojem segmentu koji odskače od nametnutih normi i pravila. Za kolege lovce mogu samo kazati kako mi je čast da ih ima u što većem broju", ističe Matija.

Sve je moguće

I Kata i Matija su majke i zaposlene, ali ipak uspijevaju njegovati svoj hobi. Savjetuju svim djevojkama da svakako slijede svoje želje i ustraju u svemu.
"Naš savjet za žene koje se žele baviti lovom je da svakako skupe hrabrosti i ponosno se pojave na polaganju lovačkih testova. U početku će možda biti svakakvih dobacivanja i omalovažavanja, ali kad nešto uistinu želiš i voliš, moraš se boriti i s cijelim svijetom. Meni su poticaj bili upravo svi oni koji su mi se smijali i govorili da je nemoguće i, evo, dokazala sam im da je moguće, jer moraš vjerovati da možeš i uspjet ćeš", poručuju ove dvije lovkinje.

A. Bradvica/Dnevni list