Franjevcima u Ljubuškom vraćena imovina oduzeta za vrijeme komunizma

Humac, Ljubuški, Fra Zlatko Špehar, Humac, javna tribina, Ljubuški, hercegovački franjevci, franjevci, Humac, muzej
...Djevice Marije Mostar zakonsko rješenje o povratu nekretnina na području ljubuške općine, a koje su komunisti svojedobno oduzeli toj provinciji, javila  KTA.

Ova odluka odnosi se na Donju ogradu, Huremovaču, Baščinu i Dom (Sv. Ante), a ostale nekretnine koje se nalaze na području općine Ljubuški, za koje je Hercegovačka franjevačka provincija podnijela zahtjev za povrat, bit će vraćene nakon stjecanja zakonskih uvjeta.

Temeljem članka 121. Statuta Općine Ljubuški, a u povodu zahtjeva Hercegovačke franjevačke provincije, Općinsko vijeće Ljubuški je na sjednici krajem ožujka ove godine, po trenutnim mogućim pravnim propisima, donijelo odluku o povratu nekretnina u obliku privremenog korištenja na području ljubuške općine, a koje su komunisti svojedobno oduzeli Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji.

Uručenje rješenja upriličeno je u prostorijama Provincijalata hercegovačkih franjevaca gdje su načelnika Barbarića sa suradnicima primili provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko i vikar Provincije fra Ivan Ševo.

Provincijal fra Miljenko srdačno je zahvalio uime Provincije načelniku Barbariću i svim vijećnicima općine Ljubuški na, kako je kazao, demokratskoj i pošteno izglasovanoj odluci, "jer je na taj način djelomično ispravljena velika nepravda koju je ovoj redovničkoj zajednici nanijela komunistička vlast pedesetih godina prošlog stoljeća".

Fra Miljenko je u ime Uprave i svoje osobno ime zahvalio i fra Ivanu, koji je u ime Provincije duže od godinu dana uporno i više puta obilazio općine i njihove mjerodavne institucije u Hercegovini (Mostar, Ljubuški, Široki Brijeg, Grude, Tomislavgrad i Konjic) kako bi kroz više susreta i radnih sastanaka dogovorio put i način vraćanja oduzetih nekretnina. Uskoro se očekuju isti koraci i odluke i onih općina u Hercegovini u kojima su se ovakve stvari dogodile u istom vremenskom razdoblju.

KTA