Tuga u Livnu i Rami: Fra Ivica poginuo u sudaru dok je žurio u bolnicu dati pomazanje umirućem

pogibija, fra Ivica Baketarić, teška prometna nesreća, fra Ivica Baketarić, pogibja, Livno, Rama
"Vjernike je to strašno šokiralo, mnogi su komentirali; Bog nam uze ono najslađe. Fra Ivica je bio pravo osvježenje među vjernicima gdje god bi se pojavio", rekao je za Dnevni list župnik Sičaja, koji je i sam ostao u šoku jer je izgubio svećenika s kojim je proveo zadnjih sedam godina svećeništva.

Podletio pod kamion

Prema njegovim riječima, fra Ivica je ovih dana bio na godišnjem te je bio kući u Rami, a na dan tragedije upravo se vraćao u Livno, ali je nažalost na putu naletio na kamion i poginuo.

Dok se vozio u Livno u automobilu Škoda Fabia, fra Ivica je na cesti skliskoj zbog kiše prešao na suprotni trak te se silovito zabio u kamion koji je naišao iz suprotnog smjera u mjestu Pakline.

Župnik Sičaja kaže da se prije nesreće čuo s fra Ivicom preko mobitela.

"Mi smo se čuli tog dana, čovjek je umirao u bolnici i trebalo je obaviti bolesničko pomazanje, ispostavilo se da će on prije stići u Livno nego što ćemo se mi vratiti s mise. Ja sam mu rekao da bi on mogao obaviti to bolesničko pomazanje. On je u nekim prigodama bio kao dijete, dijete se katkad zna zaletjeti, eto, i on je žurio da bi obavio svoju svećeničku dužnost", tužnim glasom je prokomentirao tragičan događaj župnik Sičaja.

"Nažalost, ispostavilo se da je fra Ivica umro prije tog čovjeka, kasnije je i taj čovjek umro u bolnici i donijeli su ga u istu mrtvačnicu kao i fra Ivicu", rekao je za Dnevni list livanjski župnik.

Brojne aktivnosti

Župnik Sičaja je imao brojne riječi hvale za preminulog svećenika.

"Ne znam odakle bih počeo, on je bio sa mnom u Bugojnu, još četiri godine zajedno smo bili u Livnu. Sedam godina smo zajedno bili, imao sam prema njemu očinski odnos. On je bio poletan, radostan, vedra duha, željan osvajanja svijeta", govori livanjski župnik, koji ističe da je fra Ivica s velikim žarom radio sve čega bi se prihvatio.

Vodio je framaške sekcije u Bugojnu i kasnije u Livnu, a posebno se isticao njegov humanitarni rad.

"On je bio jedan od pokretača, posebno bih istaknuo karitativnu sekciju, vodio je ove mlade. Oni bi za Božić, Uskrs, pomagali siromašnima, skupljali bi priloge", kaže župnik Sičaja, dodajući da je Ivica bio vrlo aktivan i u liturgijskoj sekciji.

"Radio je i s mladim framašima, njegovi mladi su nama pjevali na misama, fra Ivica je bio posebno angažiran oko toga. Sav je bio u tome, njegovi framaši su upravo snimili i pjesmu, a ja sam uvjeren da će njihova pjesma pobijediti na sljedećem Framafestu" bolnim glasom nam je prokomentirao livanjski župnik.

Za stradalog fra Ivicu je dodao kako je on bio vrlo svestran.

"Bavio se i zidarskim poslovima, zidao je oko crkve, postavio stazu od kamenja, po kući, ako bi se nešto pokvarilo, on bi se uhvatio toga i popravljao, eto kakav je bio... bavio se i amaterskim slikarstvom, skupljao slike, sam je slikao...", nabrajao je župnik sve stvari u kojima se preminuli svećenik isticao.

"Posebno je fra Ivicu oduševljavalo jer je postao član Međureligijskog vijeća, mogu reći da smo mi ovdje u Livnu posebno napredak ostvarili preko Međureligijskog vijeća, sklopljena su i neka prijateljstva, pa baš i nakon pogibije ovdje u crkvu su nam dolazili hodže izraziti sućut", dodao je župnik.

Župnik Sičaja je rekao da i on sam ne bi mnoge stvari postigao kao župnik da nije bilo fra Ivice.

"Mene je kao župnika u sve gurao; "Hajdemo ovo, hajdemo ono". Nedavno smo izgradili crkvu u Guberu i tu se fra Ivica posebno angažirao, za samo godinu dana smo je završili, sve postavili...vjernici su za nas govorili da smo pravi tandem.. Za njega mogu reći samo sve najbolje, imao je taj polet, baš je htio osvojiti svijet. Jedino, eto, bilo mu je žao što nije bila bolja situacija i među vjernicima i u svijetu, što nisu više vjernici...", zaključio je župnik Sičaja opis ovog svećenika, čija je smrt jako pogodila vjernike u Livnu.

Dnevni list