Sajam karijera: Predstavljeno 29 fakulteta i Zdravstveno veleučilište

Sveučilište u Zagrebu, Zdravstveno veleučilište, Zagrebački klub livanjskih studenata

Predstavljeno je 29 fakulteta, sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i Zdravstveno veleučilište. Svečano otvorenje Sajma započelo je u petak u 12 sati u livanjskom Narodnom sveučilištu.
Sajam je otvorio pomoćnik ministra prosvjete Mate Križanac, a vodstvo ZKLS-a je kroz prigodne prezentacije informiralo maturante srednjih škola Hercegbosanske županije s prošlim i sadašnjim radom svog kluba, sa mogućnošću studiranja na Sveučilištu u Zagrebu, načinom polaganja državne mature i smještajem. Manifestacija se potom nastavila u dvorani Srednje ekonomske škole gdje su zagrebački studenti, što domaćini Livnjaci, što njihovi gosti, na štandovima dijelili reklamne materijale i odgovarali na mnogobrojna pitanja znatiželjnih maturanata. U subotu u 9 sati je provedena simulacija državne mature u Općoj gimnaziji Livno za 80ak prijavljenih studenata. Testove su po uzoru na one koji su se do sada pojavljivali na Državnoj maturi, sastavljali članovi ZKLS-a.
-Projektom smo izrazito zadovoljni, a polučili smo i bolji uspjeh u vidu većeg broja upisanih studenata na Sveučilištu u Zagrebu iz naše Županije u odnosu na prvu godinu održavanja Sajma, kada nismo održavali simulaciju državne mature. Nadam se da smo maturantima uvelike pomogli u važnoj životnoj odluci, izboru fakulteta, odnosno budućeg zanimanja, izjavio je predsjednik ZKLS-a Stipe Mišković.
Nakon službenog dijela, na red su došli zasluženi odmor i razgledavanje. Organizirane su brojne aktivnosti za goste iz Zagreba. Između ostalog, studenti su posjetili franjevački muzej na Gorici (crkva sv. Petra i Pavla), osobito su ih se dojmila djela poznatog livanjskog slikara Gabrijela Jurkića, eko selo Grabovicu i planinarski dom Cincar, koji se nalazi nedaleko od visoravni Kruzi na kojoj obitavaju livanjski „divlji" konji.
ZKLS se ovim putem zahvaljuje svim sponzorima, donatorima te onima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ovog zahtjevnog projekta. Poznato je da Livnjaci pomažu jedni drugima, tako su i članovi bivšeg vodstva, pogotovo predsjednici Tomislav Pavić i Marin Mihaljević , izašli u susret svojim mlađim „nasljednicima". Valja spomenuti generalno sponzorstvo Ministarstva prosvjete, znanosti kulture i sporta HBŽ te ministra Petra Galića. Također, Sajam karijera podržali su i pomogli Sveučilište u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Općina Livno, caffe bar Moulin Rouge Livno, club Babaloo, FMGG Gorica Livno i club Roko.


Priopćeno je iz ZKLS-a.