Otvoreno pismo livanjskih srednjoškolaca budućim vladajućim

Livno, Livno, potres, HVIDRA, sigurnost u prometu, Livno, obljetnica, svećanost, Livno, odlazak na rad u inozemstvo, odlazak mladih, odlazak u zemlje EU-a, Vlada Hercegbosanske županije, Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi, Općina Livno, Centar za socijalni rad, sredstva za knjige, Vijeća učenika srednjih škola , Livno, učenici,  Luka Čelan, HDZ BiH, Livno, obitelji poginulih , USAID/PPMG, Žene s invaliditetom, Žene žrtve nasilja,  Samohrane majke, Livno, Općina Livno, Grad Livno, Livno, Grad Livno, stipendije

...u ime svih livanjskih srednjoškolaca, Vijeća učenika srednjih škola Vam upućuju sljedećih nekoliko redaka:
Vrijeme je za nove lokalne izbore, za novi poredak u našoj Općinskoj upravi. Vrijeme je i početka nove školske godine, s njom se srednjoškolcima nameću i brojni novi izazovi, onim punoljetnima jedan više: glasovati ili ne? Vrlo rado bismo Vam poklonili svoj glas i svoje povjerenje, ukoliko bismo bili sigurni da će nam se isplatiti. Što to znači isplatiti, pojasnit ćemo.
Svaki dan prijeđemo isti put od kuće do škole i obrnuto, pri tome otvorimo sva četiri oka, jer je ponekad rizik prijeći ulicu, čak i jednome odraslome srednjoškolcu. Pitamo se kako se osnovnoškolci nose s tim, kako njihovi roditelji? Iako postoje za to nadležne ustanove, Općina bi se također trebala zalagati za sigurnost svojih građana, osobito školske populacije, koja je najčešće malodobna a izložena stalnim rizicima zbog nepoštivanja prometnih znakova i ograničenja (ukoliko uopće postoje) nemarnih vozača.
U školama, gdje bismo trebali neopterećeni pohađati nastavu i hraniti svoje znanje, opterećeni smo drugim problemima. Zimi nam je doista hladno u učionicama i školskim dvoranama (u onim školama koje imaju svoju dvoranu!). Ugodna temperatura nam je neophodna za rad, dobro znate o koliko stupnjeva govorimo, u Vašim uredima su, pretpostavljamo, humani uvjeti za rad. Znate li koliko je emocionalno teško svaki dan promatrati svoje kolege koji žive u neimaštini i koji doslovno „nemaju za kifle", a dužni su plaćati sve troškove svoga školovanja od svakodnevne kifle do upisnine, a koliko zbog toga trpe oni i njihovi ukućani, o tome tek ništa ne znamo ali slutimo? Kada se samoinicijativno organiziramo financijski pomoći kolegi/kolegici, nisu uvijek svi učenici humanitarno raspoloženi, niti suosjećajni.

Ponekad tog istog kolegu/kolegicu izložimo brojnim neugodnostima u namjeri da im pomognemo. Što mislite, što biste Vi mogli učiniti po tom pitanju. Mi imamo nekoliko ideja. Mi imamo i brojne projekte. Kako je lijepo kada svi mediji u BiH pišu o nekoj našoj fantastičnoj akciji, akciji livanjskih srednjoškolaca, koja je mogla biti deset puta uspješnija da ste i Vi pokazali interesa za naše aktivnosti i projekte i da ste ih podržali. Koliko bi nam tek tada ugled porastao. Nisu samo obrazovne ustanove odgovorne za nas, mi nismo samo đaci, mi smo i građani. Poslije srednje škole bismo se rado nastavili obrazovati, ali često nam naše znanje nije dovoljno da bismo započeli studij, pogotovo onim kolegama koje smo već spomenuli. Njima ne samo da je studentska stipendija neophodna, već i srednjoškolska.

Naravno, od nas se očekuje da se poslije školovanja vratimo u svoj rodni grad i potražimo zaposlenje u gradu u kojemu nemamo priliku odraditi školsku praksu. Što će biti s onima koji su završili strukovnu školu i koji ne planiraju studirati, gdje će potražiti zaposlenje ako praksu nismo imali gdje odraditi? Potvrdu ćemo lako dobiti, ali iskustvo?
Iz ovoga svega možete zaključiti što tražimo od Vas, obrazovani ste ljudi i znate čitati između redaka. Molimo Vas da ne zažmirite i ovaj put na naše molbe, zahtjeve. Dovoljno je da sračunate s koliko je punoljetnih srednjoškolaca bogata naša Općina i što to znači za Vas. Mi smo shvatili Vaše predizborne kampanje, shvatite i Vi nas.


S poštovanjem, Vijeća učenika livanjskih srednjih škola