Livno: Ove godine 103 prvopričesnika

Livno, prva sveta pričest, Prvopričesnici

Za ovaj događaj pripremali su ih njihovi vjeroučitelji kroz vjeronauk.
Svečano misno slavlje počelo je u 10:30, a predvodio ga je župni vikar fra Emanuel Radić. U koncelebraciji su bili župnik fra Vinko Sičaja, župni vikari fra Ivan Tučić i fra Josip Jukić, te gorički sam. vikar fra Tvrtko Vrdoljak. Na samom početku misnog slavlja župnik fra Vinko pozdravio je prvopričesnike, njihove roditelje, rodbinu, kao i sve prisutne. Izrazio je veliku radost zbog njihovog prvog susreta sa živim Kristom. Ovo je dan prvopričesnika tako da su pod sv. misom recitirali, čitali čitanja, pjevali psalam i uputili molitvu vjernika. Svojim ih je pjevanjem cijelo vrijeme podržavao livanjski župni zbor pod vodstvom sestre Julijane Djaković. .
Fra Emanuel je u svojoj propovijedi istaknuo žarku želju prvopričesnika da prime tijelo Kristovo! Zatim im je ispričao jednu poučnu priču te se osvrnuo na rečenicu iz Evanđelja: „Nisam dostojan da uniđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i ozdravit će duša moja." Protumačivši je na jednostavan način, poželio je prvopričesnicima da budu ono što jesu, jer ih Isus voli upravo takve kakvi jesu te da upamte kako nikada nisu sami, jer je uvijek uz njih Isus Krist. Primajući tijelo Kristovo obećaju mu da će mu uvijek biti vjerni i činiti dobro. Prvopričesnici su poslije propovijedi upalili svoje svijeće i obnovili svoja krsna obećanja koja su za njih njihovi roditelji i kumovi izrekli na krštenju, a uskoro je uslijedio i sam čin pričešćivanja.
Na koncu sv. mise župnik je fra Vinko posebno zahvalio Isusu, a potom i roditeljima, vjeroučiteljima, i svima drugima koji su pratili prvopričesnike do ovoga dana. Posebnu zahvalu izrekao je fra Emanuelu i sestri Željki Lukač koji su marljivo pripravljali djecu za ovaj svečani dan.
Pogledajte sve fotografije

Piše www.novicijat-bosnesrebrene.com