Livanjski sir se umjesto 98 do Splita vozi čak 258 km

livanjski sir, Livno, Mljekara Puđa-Perković, sir, Udruga Cincar, Općina Livno, livanjski sir, sir, sirana, gastronomija, Livno, Sirana Puđa, Vlada Hercegbosanske županije, livanjski sir, Udruženja proizvođača sira
Umjesto 98 kilometar, kako bi stigao do Splita livanjski sir mora prijeći čak 258 kilometara, čime se trošak distribucije u EU povećava više nego dvostruko.

Na ovaj problem već neko vrijeme upozoravaju nadležni iz HBŽ-a. Naime, predsjednik Vlade HB županije Draško Dalić naglašava kako je dopuštenje izvoza u EU livanjskog sira iz dvije mljekare s područja Livna još jedna potvrda kvalitete ovog čuvenog livanjskog proizvoda.
"Mljekare ‘Livno' i ‘Puđa' udovoljile su oštrim kriterijima EU i to je pokazatelj da smo dorasli strogim europskim standardima, piše Večernji list BiH. To je promocija ne samo proizvoda ove dvije mljekare već i cijeloga kraja. Vlada HBŽ-a intenzivno radi na brendiranju i zaštiti zemljopisnog podrijetla livanjskog sira zajedno s mljekarama", kaže Dalić. Međutim, ističe kako su i dalje prisutne poteškoće s izvozom ovog proizvoda iz razloga što se sir koji se plasira u Splitsko-dalmatinsku županiju ne može izvoziti preko graničnog prijelaza Kamensko već se izvozi preko graničnih prijelaza Bijača i Gradiška, čime se pravi nepopravljiva šteta za gospodarstvo HBŽ.
"Već sam spomenuo, ali i ovim putem apeliram na prekategorizaciju GP Kamensko u kategoriju za međunarodni cestovni promet putnika i roba, te za promet voća i povrća kako bi se HBŽ otvorio za razvoj. Nakon toga bi za očekivati bilo da će se povećati broj malih mljekara koje će također trebati poštovati europske kriterije kako bi i one mogle izvoziti sir u EU. Kako je riječ o jednom sustavu i njegovu unapređenju, očekujemo, što bi bilo logično, povećanje i broja kooperanata proizvođača livanjskog sira", kaže Dalić.
Dodaje kako Vlada HBŽ-a, zajedno s Općinom Livno, UNDP-om i Češkom razvojnom agencijom, sudjeluje u realizaciji projekta pod nazivom "Unapređenje uvjeta za razvoj malih sirana" kojim se želi okrupniti i ujednačiti proizvodnja livanjskog sira te međusobno čvršće povezati proizvođače autohtonog livanjskog sira. "U realizaciji ovog i drugih projekata veliku zahvalnost dužni smo iskazati predstavnicima UNDP-a s kojima imamo više nego dobru suradnju, kao i predstavnicima Češke razvojne agencije koji su prepoznali značaj autohtone proizvodnje livanjskog sira za razvoj našeg kraja. Uz to, usporedno, zajedno s UNDP-om i Češkom razvojnom agencijom, radimo na formiranju zavoda za hranu i veterinarstvo, kao i uvođenju poljoprivredno-prehrambenog smjera u Srednju strukovnu školu u Livnu", zaključio je Dalić.