Livanjski sir

livanjski sir, Livno, Mljekara Puđa-Perković, sir, Udruga Cincar, Općina Livno, livanjski sir, sir, sirana, gastronomija, Livno, Sirana Puđa, Vlada Hercegbosanske županije, livanjski sir, Udruženja proizvođača sira
 Na carskim trpezama je bio ubrzo po svom prvom proizvođenju u Livnu 1886.godine, a počeo se proizvoditi u režiji austrougarske vlasti i po recepturi poznatih švicarskih majstora za pravljenje sira Gruyera.

Bio je brend prije više od 100 godina a danas to, barem papirološki, još nije, premda su livanjski proizvođači ovog pikantnog prehrambenog artikla zatražili njegovo brendiranje prije nekoliko godina kako bi se nesmetano mogao i izvoziti, a ne da se na evropsko tržište probija na crno, ili bude dostupan tek na rijetkim međunarodnim izložbama sireva, poput lanjske u Italiji. Od svih livanjskih proizvođača sira jedino se Mljekara Puđa-Perković nedavno legalno probila sa svojim proizvodima u Dalmaciju gdje je otvorila pogon za proizvodnju livanjskog i dalmatinskih sireva.
Ažurniji stranci od domaćih vlasti

Vrijednost livanjskog sira su prepoznali i Talijani i Norvežani. Oni su izrazili interes za pomoć u njegovoj zaštiti pa već ulažu u analizu terena na kojem se vrši ispaša livanjskih krava i autohtonih ovaca Pramenki čije mlijeko livanjskom siru daje specifični okus.

Omjer kravljeg i ovčjeg nepasteriziranog mlijeka u livanjskom siru je 80:20, a kod nekih proizvođača čak i 70:30 kao kod predsjednika Udruženja proizvođača livanjskog sira Joze Bakovića koji mini mljekaru ima u obližnjem Guberu. - Sporo ide oko brendiranja livanjskog sira pa se prave falsifikati, a poznato je da je nadmorska visina i kvalitet pašnjaka jedna od glavnih osobina kvalitete mlijeka od kojeg se dobiva kvalitetan i autohtoni livanjski sir. Mi smo iz udruženja učinili sve, ali država oteže. Čak su Talijani i Norvežani ažurniji i, čini nam se, zasad, zainteresiranjiji od naše države da nam brendiraju sir i isposluju ostalu papirologiju za nesmetan plasman i izvan BiH a za što ima interesa - izjavio je Baković.
Zrenje 60 dana

Livanjski sir je cilindričnog oblika, visine 10-12 cm i najčešće težine 2-3 kg, a bude i lakših i težih verzija. Boja mu je bijela do slamnatožuta. Zrenje mu traje 60 dana uz potrebno prevrtanje a rok trajanja je 6-8 mjeseci. Umjereno je slan i pikantan sa specifičnom aromom i lijepom korom.