Livanjski branitelji: Montiranim, selektivnim i tendencioznim optužnicama, postrojbe HVO-a se žele prikazati zločinačkim

Postojavanje postrojba HVO-a.
...u BiH proglasi zločinačkom vojskom s teškim kvalifikacijama zločinačkog udruživanja.

Pri tome se namjerno zaboravlja i niječe činjenica da je upravo HVO početkom 1992.godine bila jedina legalna i organizirana vojna snaga koja je branila Hrvatski narod, a i BiH kao cjelovitu državu. Dok su jedni napadali a drugi nijekali da je to njihov rat, upravo je HVO i Hrvatski narod bio ta snaga koja je prepoznala opasnost trenutka i jedina se suprotstavila takovim nakanama.

Očito je da danas pojedinim bolesnim političkim opcijama ne odgovara ta povijesna činjenica, te raznim medijskim i političkim pritiscima na pravosuđe nastoje iskriviti istinu o Domovinskom ratu.

U zadnje vrijeme taj pritisak je sve izraženiji i na prostorima Livna i Hercegbosanske županije gdje se raznim montiranim, selektivnim i tendencioznim optužnicama, postrojbe HVO-a žele prikazati zločinačkim, u pravilu podižući optužnice po zapovjednoj odgovornosti protiv zapovjednika postrojbi HVO-a.

Jedna od takovih je i montirana optužnica protiv pukovnika Zdenka Andabaka, u kojoj se optužuje za zločine protiv čovječnosti, a vezanoj za razoružavanje muslimana (bošnjak) pripadnika HVO-a Brigade Petar Krešimir IV, kojom prilikom su poginula dva muslimana (bošnjaka). U toj optužnici se navodi da su isti ubijeni kao civilne osobe za vrijeme sukoba HVO-a i Armije BiH u Livnu 1993.godine.

Koliko je neistine u samo jednoj toj rečenici vidljivo je i činjenicom da Armija BiH nikada nije bila u Livnu pa samim tim nije ni moglo biti sukoba između HVO-a i Armije BiH.

Druga činjenica je da su poginuli bili pripadnici HVO-a Brigade Petar Krešimir IV i da su odbili predati naoružanje po zapovijedi zapovjednika brigade, te u zasjedi dočekali pripadnike Vojne policije suprotstavivši se razoružavanju kojom prilikom su ubijeni u međusobnoj pucnjavi.

Napominjemo da su istog dana u vrijeme provođenja zapovijedi o razoružanju poginula i dva pripadnika Vojne policije za čija ubojstva nitko nije odgovarao niti je protiv bilo koga podnesena optužnica. Činjenica je da su oni ubijeni od vojnika muslimana (bošnjaka) koji su morali predati oružje sukladno zapovijedi o razoružanju te nepoštivanjem te zapovijedi, tim oružjem su počinili ubojstvo za koje bi morali odgovarati.

O samoj zapovijedi o razoružanju bilo je upoznato cjelokupno političko i vojno vodstvo muslimanskog (bošnjačkog) naroda u Livnu, a ista u svojoj prvoj točki glasi:

1. Pristupiti postupnom razoružavanju svih pripadnika naše brigade, muslimanske nacionalnosti, a u cilju što organiziranijeg rješavanja zategnutosti Hrvatsko-Muslimanskih odnosa na području općine Livno, te tako eliminirati sve moguće posljedice koje iz takvih odnosa mogu proisteći.

Iz te točke zapovijedi, a i iz svih drugih očito je da je razoružavanje zapovjeđeno s ciljem da se izbjegnu bilo kakvi sukobi većih razmjera koji bi mogli biti pogubni za oba naroda i to se htjelo spriječiti.

Do pogoršanja odnosa došlo je prije svega događajima u drugim dijelovima BiH, a prije svega razoružavanjem postrojbi HVO-a u Mostaru na zajedničkim crtama bojišnice od strane Armije BIH, a kasnije i u drugim mjestima. Sve to manifestiralo se i na odnose u Livnu te je upravo razoružanje bilo jedini način da se izbjegnu veći sukobi i žrtve sa bilo koje strane, a ne da se na njih potiče kako se navodi u optužnici.

Zbog povijesne istine o Domovinskom ratu Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a općine Livno, nikako ne niječući doprinos muslimanskog (bošnjačkog) naroda u obrani Livna kroz postrojbe HVO-a Brigade Petar Krešimir IV, ali isto tako pozivamo sve relevantne institucije i pravosuđe da ne dozvole iskrivljavanje povijesnih činjenica o Domovinskom ratu koje ćemo mi odlučno štititi.

KOORDINACIJA UDRUGA PRISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA HVO-a LIVNO