Draško Dalić kandidat za mandatara Vlade HBŽ

Draško Galić
Očekuje se kako će taj prijedlog prihvatiti Županijski odbor HDZ BiH, budući unutar ove strankepostoji dogovor da mandatar bude Livnjak.

Draško Galić je aktualni predsjednik Kluba Hrvata u Općinskom vijeću Livno. Do sada je obavljao nekoliko funkcija u županiji, među kojima i funkciju poljoprivrednog inspektora. Za aktualnog predsjednika županijske vlade Branka Ivkovića se pretpostavlja da bi mogao završiti na federalnoj razini.

Kao i u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjebosanskoj županiji, za izbor Vlade u HBŽ-u, koja ima 8 ministarstava i premijera, potrebna je podrška dvotrećinske većine, odnosno 17 zastupnika.

Od ukupno 25 zastupnika, HDZ BiH u županijskoj skupštini ima devet. Po dva zastupnika imaju HDZ 1990., SNSD, Hrvatska neovisna lista Josipa Perića, SDA, Lijanovićeva Narodna stranka "Radom za boljitak", kao i koalicija HSP BiH- HSS, dok SDP ima jednog zastupnika.

Očekuje se kako će u vlasti HBŽ, uz kadrove HDZ BiH, koji će činiti okosnicu vlasti, biti zastupljeni SDA i SNSD, budući su županijskim ustavom predviđene pozicije za Srbe i Bošnjake. DF koji je kioalicijski partner HDZ BiH i SDA u F BiH, u HercegBosanskoj županiji nema zastupnika, javlja Hrvatski Medijski Servis.

HDZ BiH, SDA i SNSD u županijskoj skupštini imaju ukupno 13, od potrebnih 17 zastupnika. Nije isključeno kako bi podršku novoj Vladi mogli dati Božo i Mirko Pavić, koji su nedavno napustili HDZ 1990., i proglasili se neovisnim zastupnicima. U tom slučaju za izbor županijske vlade nedostajat će još jedan glas.

/HMS/