Studenti FPMOZ-a na nastavi iz zimskih sportova na Kupresu

Voditelj kolegija Zimskih sportova doc.dr.sc. Žarko Bilić naglasio je kako se nastava iz Skijanja izvodi na 3 godini prediplomskog studija gdje se studenti upoznaju s teorijskim i praktičnim osnovama ovog sporta. Drugi tečaj se izvodi na prvoj godini diplomskog studija, i na njemu studenti usavršavaju stečena znanja.

U razdoblju od 4-10.2. na Kupresu se nalazi 80 studenata koji su podjeljeni u grupe po 10 studenata, a nastava se izvodi od 9 do 13h pod vodstvom asistenata Danijele Kune, Zvonke Hercega, Damira Crnjca, Franje Lovrića, te instruktora skijanja prof. Ivana Jelića, prof. Miroslava Živkovića, te doc.dr.sc. Ivice Franjka doktora skijanja, člana Hrvatskog skijaškog Saveza, dugogodišnjeg servisera najboljih Hrvatskih skijaša Janice i Ivice Kostelića. Franjko će u sklopu nastave održati i predavanje o važnosti opreme u skijanju te prenijeti studentima svoja iskustva vezana uz dugogodišnji rad u skijanju i svjetskom skijaškom kupu.

Važno je naglasiti kako je ova godina prekretnica u organizaciji ovakve nastave, naime studenti su do sad nastvu izvodili na Slovenskom Pohorju što je iziskivalo dodatni napor pri organizaciji kao i osjetno veće financijsko opterećenje za same studente. A razlog više odabira Kupresa kao destinacije uz sve potrebne uvjete, idealne skijaške staze, kao i Hotelski smještaj te dodatne sadržaje koje nudi SRC Adria SKI je i taj da je studij Fizičke kulture, kao sastavnica jedinog Hrvatskog Sveučiliša u BIH na neki način dužan koristiti svoja prirodna bogatstva i sve što Kupres pruža, te tako odgajati i mlade ljude, kako bi znali cijeniti i uvjek podržati svoje, jer jedino tako možemo opstati u ovim burnim vremenima.

 

U ime studenata svoje zadovoljstvo uvjetima na Kupresu i organizacijom nastave prenjela je Mirjana Škobić predstavnica studenata Fizičke kulture naglasivši kako su studenti tijekom dana okupirani skijanjem, a slobodno vrijeme provode dodatnim sadržajima koje im pruža hotel Adria Ski poput, bazena, saune, stolnog tenisa, fitness centra. Te raznovrsnih zabavnih sadržaja u večernjim satima. Studente će tijekom njihovog boravka na Kupresu posjetiti i dekan dr.sc. Zoran Primorac, koji je prepoznao situaciju u kojoj se studenti nalaze i maksimalno se angažirao u organizaciji same nastave na čemu mu prof. Bilić zahvaljuje.

Studentima će u sklopu nastave u petak u 18h predavanje održati i Stipe Božić, najpoznatiji hrvatski alpinista, putopisac, snimatelj i scenarist dokumentarnih filmova. Koji se sa 15 članovima Hrvatske gorske službe spašavanja nalazi na Zimskom tečaju iz turnog skijanja u sklopu kojeg će obići sve obližnje vrhove na Kupresu. Na taj način studenti će iz prve ruke od čovjeka koji je skijao na najvišim vrhovima svijeta svih sedam kontinenata, dobiti vrijedne informacije i upotpuniti svoje znanje.

Direktor SRC Adria ski - Čajuša Tomislav Bagarić kazao je kako je skijalište otvoreno 21.12.2002. i u sklopu kojeg je 12,5 km skijaških staza koje su pokrivene umjetnim zašnježivanjem. Vertikalni trensport skijališa sastoji se od dvosjeda dužine 960m, dvije vučnice dužine po 1100m, baby lifta za početnike te četverosjeda 1860m, koji ukupno imaju kapacitet od 7500 skijaša na sat. Smještajni kapacitet hotela Adria ski je 250 ležaja, te 32 ležaja koji se nalaze na vrhu skijališta u motelu Tikvice, u sklopu kojeg je ove godine otvoren i restoran. Gospodin Bagarić istaknuo je kako se na stazama skijališta održavaju međunarodne FIS utrke u diciplinama slalom i veleslalom, tako da studenti imaju sve potrebne uvjete za rad.

Pogled.ba