FOTO  Obilježena 23. obljetnica stradanja Hrvata na Kupresu

Kupres, obljetnica

Obilježavanju je nazočilo i visoko izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a, te odalo poštovanje svima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatskog naroda.
Visoko izaslanstvo predvođeno dopredsjednicom HDZ BiH i prvom zamjenicom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Brojanom Krišto , zapalilo je svijeće i položilo vijence na Spomen obilježju Suho polje, Spomen obilježju Kupreško polje, ispred spomenika Vukovarskim braniteljima na Kupreškom polju, te ispred Križa na groblju ispred crkve Sv. Obitelji.

U sklopu obilježavanja 23. obljetnice služena je sveta misa u crkvi Sv. Obitelji u Kupresu za poginule u obrani Domovine i za sve poginule i sahranjene na Kupreškoj visoravni koju je predvodio župnik don. Marko Tomić.
Nakon svete mise održan je središnji dio programa 23. godišnjice sjećanja na žrtve Kupresa -travanj 1992. godine u Hrvatskom domu u Kupresu.
Skupu se prvi obratio domaćin načelnik općine Kupres, Perica Romić istaknuvši kako nitko ne odgovara za zločine počinjene nad poginulim hrvatima na Kupresu, te da se procesuiraju hrvatski generali i na taj način se pokušava prikriti i omalovažiti istina o Domovinskom ratu.

Ivan Vukadin načelnik općine Tomislavgrad u svom obraćanju nadovezao se na govor Perice Romića te kazao kako je na Kupresu poginulo 44 mladića i djevojaka s područja Tomislavgrada, koji su dali ono najvrjednije, svoj život,za slobodu i opstojnost hrvatskog naroda.

Dopredsjednica Krišto je naglasila kako živimo u vremenu kad se borimo za opstojnost hrvatskog naroda, te da u ovim trenutcima boli i prisjećanja na vrijeme patnje i žrtve olakšava činjenica da ta žrtva nije bila uzaludna. Krišto je poručila prisutnima da današnji skup bude zahvala svim poginulim za slobodu a ujedno poziv za jedinstvo, jer samo jedinstveni možemo ostvariti prava hrvatskog naroda i svi biti spremni na žrtvu.

Događaju su nazočili i zamjenik predsjednika HDZ BiH Nikola Lovrinović, glavni tajnik HDZ BiH Vlado Džoić, predsjednik OO HDZ BiH Livno Darinko Mihaljević, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mato Franjičević, predsjednik Vlade HBŽ Branko Ivković, ministri u Vladi HB županije, Stipan Šarac ministar financija, Petar Galić ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa, Mario Lovrić ministar unutarnjih poslova, Ljubo Grizelj načelnik Općine Grude, Branko Bago načelnik Općine Posušje, predstavnici HNS-a Miro Grabovac Titan predsjednik HDU i Mario Karamatić predsjednik HSS-a, brojni gosti iz susjedne Republike Hrvatske od Vukovara do Kaštela, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te članovi obitelji poginulih umrlih i nestalih branitelja.