Kupres: Višemilijunske štete u bespravnoj sječi šume

štrajk, šume herceg bosne, ŠUME, šume herceg bosne, sadnja, Kupres, sječa šume, ŠUME, šume herceg bosne, Konjic, Hercegbosanske šume, ŠUME, šume herceg bosne, stečaj, ŠUME, sječa šume, uprava, Hercegbosanske šume
Kako su informirali iz Šumarije Kupres, radi se o područjima Duboka i Javorje, na kojima se bespravne sječe vrše već dugi niz godina (od 1996. godine) no u posljednje vrijeme su kulminirale.

Posječena roba se, po njihovim riječima, vozi u smjeru sela Ivica, Planinica i Bunta, koja se nalaze na području općine Bugojno.

Istaknuto je kako najviše zabrinjava to što su pričinjene štete u vidu narušavanja stabilnosti i stvaranje jezgri za žarišta potkornjaka, čime bi moglo doći u pitanje zdravstveno stanje šuma većeg dijela Šumsko gospodarskog područja Kupreško.

Do sada je, kako navode, bilo održano niz sastanaka po pitanju ove problematike a bile su uključene sve nadležne institucije, od Federalne i Županijske uprave za inspekcijske poslove do Županijskog ministarstva unutarnjih poslova, Županijske Uprave za šumarstvo i Šumarije Kupres.

Vezano za postojeću problematiku, izrađen je i međužupanijski akcijski plan, privremeno je bio uspostavljen 24-satni nadzor, podnosile su se kaznene prijave od strane djelatnika Uprave za šumarstvo u suradnji s djelatnicima Šumarije Kupres, organizirale su se ophodnje po noći i sl..

Unatoč svemu tome, po njima problem se nije riješio iz jednog ključnog razloga što pilane u navedenim selima nisu stavljene pod kontrolu, sredstva rada počinitelja kaznenih djela su još uvijek u funkciji (zglobni traktori!), a većina počinitelja kaznenih djela nije sankcionirana, prenosi Fena.

Stoga se iz Šumarije Kupres pitaju kako je moguće da se tolike količine drveta od 1996 godine do danas (radi se o najmanje desetak tisuća kubika) posijeku, privuku do pilana, propilaju i transportiraju do krajnjeg korisnika, a da su počinitelji još uvijek na slobodi i, štoviše, nastavljaju svoj posao bez većih prepreka.