Kupres: Povratnik iz Njemačke gradi tvornicu

Kupres, tvornica
Kako piše portal zlosela.com, Ivan Vila (rođen 1987.godine) u rodnome Kupresu pokrenut će proizvodni pogon u metalnoj industriji. S tom idejom idejom obratio se općinskom načelniku koji mu je izišao u susret na način da mu je osigurao odgovarajuću lokaciju za izgradnju tvornice. Njemu i ostalim zainteresiranim poduzetnicima, koji žele živjeti i raditi na Kupresu, općina će vratiti 80% uplaćenog novca koji su obvezni platiti prilikom ishođenja građevinske dozvole.

Načelnik je svoje obećanje ispunio te je Općinsko vijeće Kupresa 16.2.2016. godine na njegov prijedlog između ostalog usvojilo i sljedeće:

„Općinski načelnik će putem nadležne Općinske službe za financije posebnim rješenjem na zahtjev investitora uz koji obvezno prilaže dokaz o starosti, dokaz o prebivalištu na području općine Kupres, te potvrdu o izmirenim obvezama prema općini Kupres u skladu sa ovom Odlukom utvrditi povrat novca u iznosu od 80% od ukupnog uplaćenog iznosa koji se ima u roku od 8 dana od donošenja rješenja uplatiti na račun investitora.

Odredba iz stavka 1. ovog članka odnose se isključivo na gradnju:

stambenih objekata koji se planiraju graditi/izgrađeni na zemljištu kojih su vlasnici jedno od bračnih parova od kojih je barem jedno mlađe od 40 godina, a ti stambeni objekti se grade radi rješavanja stambenog pitanja i nisu namijenjeni daljnjoj prodaji;

gospodarski objekti (proizvodni,poslovni) koji se planiraju graditi na zemljištu kojeg su vlasnici osobe mlađe od 40 godina;

pomoćni objekti objekata iz točke 1. i 2. ovog članka.

Povrat novca u iznosu od 80% u proračunu općine Kupres ima se knjižiti kao poticaj mladima čiji je cilj rješavanje stambenog pitanja kao i samozapošljavanje na području općine Kupres".

Nakon što je registrirao poduzeće pod nazivom KMC d.o.o. Kupres, Ivan Vila je započeo izgradnju objekta u kojem planira otvoriti proizvodni pogon i u prvoj fazi zaposliti 10-15 djelatnika.