HNŽ će do kraja narednog tjedna imati Vladu

Vlada HNŽ, Denis Lasić, Vlada HNŽ, Denis Lasić, Ivan Beus, Vlada HNŽ, Vlada HNŽ, ZZO HNŽ, HNŽ, sjednica, Vlada HNŽ, Vlada HNŽ, Vlada HNŽ, Vlada HNŽ, popis, ministri, javni poziv, Vlada HNŽ

Sporazum, koji je jučer potpisan nije prvi, koji od zadnjih izbora potpisuju u HNŽ-u, piše Dnevni list. Budući kako su HDZ i SDA prije pola godine skoro identičan potpisali sa DF-om. DF je ispao iz igre nakon što su napustili koaliciju na federalnoj razini. Svojim istupanjem iz koalicije ostavili su Vladu FBiH bez podrške u Parlamentu, ali su i u HNŽ-u napravili problem jer SDA i HDZ u skupštini HNŽ-a imaju 18 ruku, a za izglasavanje povjerenja Vladi potrebna im je dvotrećinska većina, odnosno 20 ruku.
Dvije ruke obećao je osigurati SDA, no ni jučer vodeći ljudi ove stranke nisu željeli otkriti, koji će im to zastupnici dati potporu.

Podrška misterija

Predsjednik ŽO SDA u HNŽ-u Edin Mušić, kaže kako se unutar Vlade neće uključivati novi partneri, već se našla dvotrećinska većina, koja će dati podršku Vladi SDA i HDZ-a.
-Vidjet ćete poslije Skupštine tko je to. Ti politički subjekti, koji će podržati sastav Vlade izrazili su veliku dozu podrške prema općem stanju i odgovornost prema građanima. S druge strane sitni uvjeti, koji su postavljeni su realni i tiču se općeg dobra. Ništa se ne tiče stranačkog ili osobnog interesa, kazao je Mušić. Uvjeti su, kako precizira, da SDA i HDZ kroz rad Vlade i Skupštine u narednom periodu urade određene stvari. Mušić nije htio precizirati o kome se radi, no već danima se u javnost pušta priča, kako im je obećao pomoći jedan zastupnik BPS-a i jedan DF-a. Iz DF-a su demantirali ove informacije, kazavši kako nema šanse da njihovi kadrovi podignu ruku za. Druga opcija je SBB-a no iz SBB-a kažu kako nemaju službeni stav vrha stranke, kada je u pitanju podrška manjinskoj vladi u HNŽ-u.

Kadrovska križaljka nepopunjena

Kada je u pitanju kadar, odnosno imena ministara koji će u naredne četiri godine sjediti u Vladi, Mušić je kazao, kako unutar stranke imaju procedure, koje će se razmotriti.
-Razmotrit će se i stručnost i kompetentnost i teritorijalna pokrivenost. Na taj način ćemo doći do imena ministara, kazao je Mušić. Podsjetimo, kako će Vlada biti podijeljena po principu šest+šest, a resori ostaju isti kao i u prošlom mandatu, odnosno HDZ zadržava resore, koje ima i u trenutačnoj Vladi, a SDA će uzeti svoje i resore, koji trenutno pripadaju SDP-u.
Na kadar se osvrnuo i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH u HNŽ-u Rafael Gagro, kazavši kako je njegova stranka odavno zauzela stav po pitanju kadrova. Podsjetimo, stav HDZ-a je, već duže vrijeme takav, da na pozicijama ostaju svi dosadašnji ministri osim u zdravstvu, gdje će biti imenovan Goran Opsenica.
Gagro je nakon sastanka dvije delegacije kazao kako je sporazum opširan te kako podrazumijeva dogovor partnera, da se radi na povećanju efikasnosti kod prikupljanja javnih prihoda, smanjenju javne potrošnje, izradi strategije razvoja županije u roku od devet mjeseci, reforme javne uprave, podržavanje inicijative za pravičnu raspodjelu javnih prihoda kroz izmjene i dopune zakona, preispitivanje rada županijskih institucija, održavanje sastanaka stranaka isl.

Aneks koalicionog sporazuma?!

Pitanje koje je nakon potpisivanja sporazuma ostalo neriješeno među partnerima je, pitanje policijskog komesara i stanja u županijskom MUP-u. SDA su do sada inzistirali na tome, da se ovo pitanje riješi prije formiranja vlasti, no Mušić je jučer kazao, kako su odlučili da u ovom trenutku ne opterećuju dodatno pitanje imenovanja Vlade.
-U roku od 30 dana ćemo razmotriti situaciju i potpisati jedan novi aneks, kad Vlada sagleda novo stanje. Među tim pitanjima bit će i pitanje stanja u MUP-u, ne samo komesara već i svih odnosa, kaže Mušić, dodavši kako se pitanje komesara još nalazi u sudskom postupku te će od ishoda toga zavisiti i politički koraci.

Dnevni list