Hercegovina će biti čvorište europskih cesta

autocesta

... dionice na koridoru Vc od Međugorja do Počitelja u sklopu koje će se graditi i najveći most iznad Počitelja, a državni ministar prometa i veza Damir Hadžić najavio je i početak izrade dokumentacije za Jadransko-jonsku autoceste od Počitelja do granice s Crnom Gorom u dužini od 110 kilometara.

Jadransko-jonska autocesta
Hadžić je tijekom otvaranja dionice od Međugorja do međunarodnog graničnog prijelaza Bijača pojasnio kako se prema potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom Bosna i Hercegovina obvezala na razvoj osnovne regionalne prometne mreže jugoistočne Europe na kojoj se nalazi i Jadransko-jonska autocesta, a koja će u budućnosti biti dio mreže europskih cesta.

Podsjetio je na to kako je u travnju 2011. godine potpisan protokol s Crnom Gorom o usuglašenosti spojne točke na Jadransko-jonskoj autocesti u graničnom pojasu između dvije države kod naselja Aranđelovo.

Hadžić je kazao kako će nakon izrade studijske dokumentacije koju izdvojenim sredstvima realizira Ministarstvo prometa i veza BiH uslijediti izgradnja buduće trase Jadransko-jonske autoceste na potezu od Počitelja do granice s Crnom Gorom. Podsjetimo kako je već ranije rečeno kako bi radovi na Jadransko-jonskoj autocesti trebali početi 2020. godine, a radovi bi se financirali iz europskih fondova.

Bolja povezanost
- Jadransko-jonski prometni koridor osigurat će BiH još kvalitetnije povezivanje s Europom. Ovaj koridor spojit će Jadransko i Jonsko more kroz teritorijalni prostor Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dalje kroz Crnu Goru prema Albaniji i Grčkoj, rekao je Hadžić. Već ranije je poznato kako će trasa Jadransko-jonske autoceste ići regijom istočne Hercegovine, od Crne Gore prema Trebinju, a čvorište bi se nalazilo u Počitelju i nakon Počitelja se vraća ponovno kroz dio jugozapadne Hercegovine, preko Počitelja, Ljubuškog, Čitluka do Bijače.

Ono što je najvažnije jest to što će ogroman broj vozila ići preko koridora Vc, tako da ovo više nije koridor koji je napravljen samo za BiH i ljude iz BiH, nego on znači spajanje kompletnog prostora od Albanije, preko BiH k središnjoj Europi.

Dnevni list