FOTO  Uspješan prvi dan 5. Likovne kolonije fra Mirko Ćosić u Gorici

Gorica, Galerije "Gorica", Fra Mirko Ćosić, likovna kolonija

...kolonije koja nosi ime po hercegovačkom franjevcu akademskom slikaru fra Mirku Ćosiću. Svečano otvaranje ove likovne kolonije zbilo se u 9 sati u petak 24. travnja 2015. u Staroj crkvi u Gorici. Na samom početku otvaranja umjetnik i kustos Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana u Gorici fra Vinko Mikulić upoznao je prisutne s poviješću ove župe i arheološkim iskopinama unutar i oko stare crkve u Gorici. Pozdravio je nazočne i zaželio dobru likovnu koloniju.
Predsjednik Matice hrvatske Grude Mario Bušić kazao je kako je fra Mirko Ćosić upravo u Gorici, nakon na pravdi Boga odležane osmogodišnje kazne strogog zatvora u Zenici, ostavio svoj neizbrisiv trag naslikavši u Staroj crkvi dvije freske Isus prijatelj malenih i Milosrdni otac. Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj otvorio je ovu likovnu koloniju zaželjevši svima dobrodošlicu i uspješan rad. Na kraju je profesor na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu Antun Boris Švaljek zahvalio na gostoprimstvu i rekao da je Gorica pravo mjesto za ovu koloniju.

Ravnateljica Osnovne škole „fra Stipan Vrljić" iz Sovića zajedno s učiteljicama i djecom iz Sovića i iz područne škole u Gorici posjetili su ovu Likovnu koloniju i oduševili se kad su na licu mjesta mogli vidjeti profesore i studente dok su ovi slikali.

Ovogodišnju likovnu koloniju u Gorici posjetili su još i dekan ALU Široki Brijeg prof. Stjepan Skoko, te predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, ministri u Vladi Županije ZH Ružica Mikulić, dr. Stjepan Bogut i Mladen Begić te dužnosnici općine Grude Načelnik Ljubo Grizelj i predsjednik Općinskog vijeća Draženko Vranješ. Tu su bili i mnogi iz javnog života Županije ZH i drugi posjetitelji.
Likovna kolonija „fra Mirko Ćosić" nastavlja svoj rad i drugi dan, u subotu 25. travnja od jutarnjih sati a pridružit će joj se još umjetnika iz našega kraja.
Pozivamo sve da posjete ovu likovnu koloniju u Gorici!