Fra Marko položio svoj život osvjetljujući drugima put do Boga

Fra Marko Jukić, sprovod, roško polje
Svetu misu zadušnicu za pokojnog fra Marka predvodio je mostarski biskup mons. dr. Ratko Perić u prepunoj župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Roškom Polju u 11 sati, prenosi večernji list.

S biskupima koncelebrirao je provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Ivan Sesar i 30 svećenika. Biskup je zahvalio fra Marku na predanom služenju u župi Roško Polje, kao i u drugim župama gdje je pastoralno djelovao. Nakon svete mise riječi sućuti fra Markovim roditeljima, braći, sestrama i župljanima izrazio je provincijal fra Ivan.
Između ostalog rekao je: "Vaš župnik fra Marko je u srijedu navečer htio osvijetliti put do župne crkve, kako biste vi osvijetljenom stazom mogli doći na mise zornice. Popravljajući svjetiljku ispred župne crkve, stradao je od strujnog udara. Tu je naš dragi fra Marko prerano završio svoj ovozemni put i predao dušu Bogu, Bogu komu je služio, koga je ljubio i komu je sav svoj život darovao. Koje li simbolike? Položio je svoj život za Svjetlo. Položio je svoj mladi život osvjetljujući drugima put do Boga". Riječi zahvale fra Marku u ime svih župljana Roško Polje izrekli su vlč. Stipe Ljubas i framašica Ankica Orlović. Fra Gabijel Mioč, duvanjski dekan, iznio je fra Marko životopis. Nakon svete mise pokojnikovo tijelo prevezeno je u koloni u Posušje. U groblju Martića križ tisuće Posušana, te osoba iz okolnih mjesta i iz župa u kojima je fra Marko djelovao, čekale su povorku moleći krunicu.

Svetu misu zadužnicu u Posušju predvodio je provincijal fra Ivan Sesar, a koncelebriralo je više od 100 svećenika. Nakon svete mise riječi sućuti su izrekli generalni vikar hercegovačkih biskupija mons. dr. Tomo Vukšić te fra Gabrijel Mioč, Ankica Orlović i fra Markov bratić Cvitan Jukić. Posuški župnik fra Milan Lončar je biranim riječima u ime fratara i fra Markove obitelji i rodbine zahvalio svima koji su sudjelovali na svetim misama i pokopu. Neke telegrame sućuti pročitao je fra Mario Knezović. Fra Markovo tijelo spustili su fratri u grobnicu uz pjesmu "Kraljice neba". Fra Marko je smrtno stradao obnašajući službu župnika u Roškom Polju u srijedu navečer, 1. prosinca 2010. godine. Rođen je u Posušju 24. travnja 1971. Obukao je franjevačko odijelo na Humcu 15. srpnja 1990. Zaređen je za svećenika u Veroni 1997. Nakon mlade mise obnašao je službu župnog vikara u Tomislavgradu do 2000., župnika u Posuškom Gracu od 2000. do 2003., župnog vikara u Roškom Polju od 2003. do 2005., te župnika od 2005. do iznenadne smrti. Počivao u miru Božjem!

Piše: fra Iko Skoko VLM