Evo kako je glasovala zapadna Hercegovina

izbori 2010, izbori, izbori, Hrvati u BIH, izbori 2010, pismo, dijaspora, izbori, izbori, Hrvatska, popis, izbori, Hrvatska, HDZ, kukuriku koalicija, izbori, BIH, ustav, Hrvatska, referendum, U ime obitelji, izbori, izbori u BiH, Stjepan Mikić, Troplet, Europski parlament u Briselu, izbori, poziv, izbori, Slovenija, izbori, kupovina glasova, plaćanje glasova, glasovanje, izbori, djeca, izbori, BIH, kupovina, birački odbori, izbori, provjera, glasovanje, izbori, poziv, BIH, izbori, predsjednički izbori, izvanredni izbori, izbori u BiH, BIH, izbori, izbori, klis, Konjic, izbori, Čitluk, HDZ BiH, izbori, zapadna hercegovina, BIH, izbori, Sarajevo, Hrvatska zemlja, izbori, Hrvatska zemlja, izbori, predsjednički izbori, Mostar, DIP Državno izborno povjerenstvo , predsjednički izbori, rezultati prvog kruga , Hrvatski narodni sabor, izbori u RH, poziv, izbori, izbori u RH, Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Ploče, referendum, termoelektrana, izbori, Hrvatska dijaspora, dijaspora, Hrvatska zemlja, iz
Ilustracija/Hercegovina.info

U prvom redu prednost HDZ-a BiH posebno je došla do izražaja u Širokom Brijegu, a dijelom u Posušju i Ljubuškom, dok su njihovi kandidati relativno najmanji broj glasova ostvarili u Grudama. S druge strane, HDZ 1990. i HSP BiH dobar dio glasova dobili su na području Ljubuškog, piše Dnevni list.

Posljednji skoro pa prvi

Zdenko Ćosić, još uvijek aktualni premijer ZHŽ-a i nositelj liste za županijsku Skupštinu, od ukupno osvojenog 7521 glasa, u Širokom Brijegu je dobio 5991, a u stopu ga slijedi Tomislav Mandić sa 5070 glasova (od toga u Širokom 4771), uz čije se ime veže zanimljiva situacija budući da je on, kao posljednji na HDZ-ovoj listi, dobio veliko povjerenje birača te je drugi po broju osvojenih glasova. Iako se na listi HDZ-ovaca koji ulaze u zakonodavnu vlast nalaze iskusni političari, poput Ante Mišetića koji je u posljednjem mandatu predsjedao županijskom Skupštinom, primjetna su i neka nova, do sada, neeksponirana imena.

Ljubuški baza HDZ-a 1990. i HSP-a

Ljubuški se pokazao kao grad koji je HDZ-u 1990. omogućio prilično dobar rezultat, budući da su njihovi kandidati najveći broj glasova ostvarili upravo u tom gradu. Naime, nositelj liste Velimir Bušić od ukupno 1946 glasova čak je 745 dobio u Ljubuškom, a sličnim se omjerom može pohvaliti i drugorangirana Mirela Čuvalo (1434 glasa, a od toga u Ljubuškom 903). Treći zastupnik HDZ-a 1990. Tomislav Topić pak, najveće je povjerenje dobio u Posušju, osvojivši 689 od ukupno dobivenih 1126 glasova, dok je za četvrtog zastupnika (Rajko Grbešić) presudio doslovno jedan glas. Naime, on je dobio 980 preferencija, dok je njegov stranački kolega Dobroslav Bukmir za dlaku ostao bez skupštinskog mjesta s osvojenih 979 glasova.

Nova Vlada

I HSP BiH se može pohvaliti izuzetno dobrim rezultatom u Ljubuškom, pa je tako njihov nositelj liste i budući zastupnik u Skupštini Stanko Primorac Ćane tamo osvojio 892 glasa. S druge strane, novi/stari zastupnik Viktor Kvesić najveće je povjerenje dobio u svom Širokom Brijegu (619 glasova).
S druge strane, Narodna stranka Radom za boljitak u budućem će sazivu županijske Skupštine imati jednog zastupnika, pri čemu je najveći broj glasova s liste osvojila Bojana Bukmir. Ostale dvije stranke koje su prošle prag su HSP dr. Ante Starčevića BiH, čija će nositeljica liste Marija Ćeškić iduće četiri godine boraviti u zastupničkim klupama, te novo lice na bh. sceni Hrvatski savez HKDU-Hrast sa svojim nositeljem županijske liste Denijem Ćorićem.
Kompletiranjem novog saziva Skupštine kao logično se pitanje nametnulo i ono o ustroju nove županijske Vlade, pri čemu postoji mogućnost kako će dosadašnji premijer Zdenko Ćosić ponovno preuzeti kormilo izvršne vlasti. Sam Ćosić je u izjavi za naš list ipak naglasio kako je još uvijek rano da se bilo što govori o premijeru i budućem sazivu nove Vlade.
Međutim, ne treba odbaciti scenarij u kojem će dio zastupnika HDZ-a BiH odustati od mandata u korist ulaska uz Vladu ili pak izbora u federalni Dom naroda, čime se otvara mogućnost da u Skupštinu uđu oni HDZ-ovci koji su se brojem glasova opasno približili 14. zastupniku.

Minusi u blagajni

Novi saziv županijske Vlade očekuje nimalo lagan posao; županija je već duže vrijeme u financijskim dubiozama. Revizorsko izvješće za 2013. godinu pokazalo je kako je ugrožena stabilnost županije budući da su obveze iznosile 60,9 milijuna maraka, od čega su kratkoročne dospjele obveze 42,5 milijuna i dugoročne 18,4 milijuna maraka. Revizori su upozorili kako se od 2002. godine javni novac troši više u odnosu na ostvarene prihode, što dodatno ugrožava izmirenje preuzetih obveza.

Zastupnici u budućem sazivu županijske Skupštine

HDZ BiH
Zdenko Ćosić    7521
Tomislav Mandić    5070
Milan Ševo    4435
Ivan Damjanović    4030
Tanja Grbešić    3806
Ivo Sesar    3796
Ante Mišetić    3785
Ivan Landeka    3605
Dario Sesar    3549
Zdravko Bešlić    3335
Suzana Kraljević    3299
Ružica Galić    3131
Erina Lasić    2930
Sandro Matić    2718

HSP BiH
Stanko Primorac    892
Viktor Kvesić    619

HDZ 1990.
Velimir Bušić    1946
Mirela Čuvalo    1434
Tomislav Topić    1126
Rajko Grbešić    980

NS Radom za boljitak
Bojana Bukimir    955

HSP dr. Ante Starčevića
Marija Ćeškić    936

Hrvatski savez HKDU - Hrast
Deni Ćorić    469

Dnevni list