Dokumentarno-igrani film “Božićni običaji Hutovskog kraja”, u nedjelju na TV1

Hutovo, Božić
Mještani Hutova, članovi KUD Hutovo i Društva prijatelja starina, uz božićne pjesme uprizorit će nekadašnje običaje Hrvata katolika jugoistočne Hercegovine od priprave za Božić, kroz ukrašavanje kuća i cijelog imanja brštanom na Badnji dan, branje badnjaka, do odlaska na polnoćku, čestitanja i slavljenja Božića.

Božić na TV1 ove godine u znaku je tradicionalnog Festivala božićnih pjesama, narodnih igara i običaja, najzanimljivijih božićnih filmova te izravnog prenosa mise Ponoćke i jutarnje Božićne mise.

TV1 je ovogodišnji medijski partner 15. Festivala božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2014" koji je održan je 3.12. 2014. godine u dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, a koji se u programu TV1 prikazuje u srijedu, 24.12., s početkom u 22:30.

Glazbeno- scenski spektakl «Kao nekad pred Božić» osmišljen je kao središnja predbožićna manifestacija u BiH, u produkciji Udruge „Libertas" iz Sarajeva.

Ovaj Festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja autorski je projekt mr.sc. Marija Pejića iz 2000. godine, odnosno televizijski i vizualni spektakl, koncepcijski prihvatljiv, ne samo Hrvatima-katolicima, nego svim građanima Sarajeva i BiH. Program je prilagođen glazbenim ukusima i afinitetima svih generacija i, naravno, prožet božićnim motivima i običajima, kao i dijelovima sveukupne kulture i tradicije bosanskohercegovačkih Hrvata-katolika.

U programu ovogodišnjeg Festivala sudjelovali su: Meri Cetinić, Ibrica Jusić, Dražen Žerić-Žera („Crvena jabuka"), Rajko Dujmić, vokalni ansambl „Prijatelji", Matko Jelavić, Ana Babić, Šima Jovanovac, Grupa "Stijene", Mladen Jeličić-Troko, Kristina Vukas, ženska vokalna skupina "HERCEG STJEPAN" - Ljubuški, ansambl „KOLO BOSANSKO", Vlado Podany, Plesna skupina "Bellarte", Željka Katavić Pilj, Pero Križanović, Romeo Nikolić & Željka Bošnjak, PGS „Pravo lice", braća „Mamuti", Martina Milošević, Željka Bilos, Tamburaški orkestar „Lira", Ivona Inox Pek, Turistička zajednica Grada Županje, Lora I Doria Jelić...

Nakon koncerta TV1 u 23:55 nudi izravan prijenos mise Ponoćke iz katedrale Presvetoga Srca Isusova u Sarajevu. 25-tog prosinca u 10:30 sati na programu je Božićna misa, izravan prijenos iz Katedrale Presvetog Srca Isusova u Srajevu, a nakon prenosa mise na programu je dokumenatrno-igrani film "Božićni običaji Hutovskog kraja", autora Milana Šutala. Večernji sati rezervirani su za kultnu obiteljsku komediju Božić vragtolastog Denisa u 22:40, te romantičnu obiteljsku komediju Četiri Božića u pola sata iza ponoći.

Nastao prema popularnom stripu i crtanom filmu komedija Božić vragtolastog Denisa govori o pomalo problematičnom dječaku, koji se ipak svim silama trudi podariti božićni duh gospodinu Wilsonu, susjedu koji ga stalno optužuje kako mu nanosi štetu. I kada se slomi dječakov duh, anđeli pomažu spasiti Božić obitelji Mitchell. Odmah nakon vragolastog Denisa, na TV1 upozanajte mladi par, Kate i Brada, koji svakog Božića bježe od svojih obitelji na daleka egzotična putovanja. Ali ovoga puta uhvaćeni u laži, Božić ipak moraju provesti kući. Oboje su djeca razvedenih roditelja koji su se svi oženili po drugi put. Ta ih činjenica stavlja pred nemoguću misiju - za Božić moraju posjetiti sve četiri kuće u kojima sada žive njihovi roditelji. Zar nije ipak malo previše za prazničnu idilu?!, procjenite sami. :)/TV1/HMS/