Čuvarkuća zalutala na vrhunac niske Hercegovine

Čuvarkuća, Hercegovina
Samo se treba popeti. Jedno od njih u vidu ljekovite čuvarkuće, čeka na prijevoju između Vrlosina i Golog brda na istočnim obroncima biokovskog masiva.

Za čuvarkuću samo ime upućuje gdje bi je trebalo tražiti, a ne na visovima od oko 950 metara iznad razine mora. Međutim, stiješnjena u kamenjaru čuvarkuća je zaposjela južne padine prijevoja. Nejasno je kako opstaje na lokalitetu gdje snjegovi znaju potrajati, međutim narodna medicina tvrdi:
„U slučaju uhobolje, potrebno je uzeti nekoliko listova čuvarkuće, prepoloviti ih i iscijediti par kapi soka u bolno uho. Tekućinu ostaviti u šupljini kratko vrijeme. S vremenom će se bol ublažiti i potpuno stati."

U slučaju čuvarkuće ispod Vrlosina koja raste iz škripova potrebno bi bilo uzeti više od nekoliko listova, jer je zbog podneblja zakržljala. Narodna medicina ovu trajnu biljku smatra pogodnom i za liječenje opeklina, iscijeđenim sokom. Isto tako oblog od svježe iscijeđenog soka umiruje bol nakon uboda raznih kukaca - osa, pčela i komaraca. Pored toga čuvarkuća liječi bradavice, kurije oči, pa i sunčane pjege. I to nije sve, navodno najnovija istraživanja potvrđuju povoljan učinak svježe iscijeđenog soka čuvarkuće na imunološki sustav i prevenciju kancerogenih bolesti...

Dakle, univerzalna biljka samo ostaje nejasno što se popela na skoro tisuću metara iznad mora.

Tekst i foto: Dušan Musa | VL