Tko su uhićeni koji su pljačkali banke i tvrtke po Hercegovini?

policija
...po Hercegovini, a u ponedjeljak su objavili da su ih konačno uhvatili na djelu kada su oni orobili jedno skladište, odakle su ukrali kamion pun cigareta.

Kako saznaje Dnevni list, uhićeni su Anes Kurbegović, Šeherzada Porić, Darko i Vjekoslav Sliško te Samir Serdarević, a njihova uhićenja su obavljena u sklopu policijske akcije kodnog imena "Sunce".

Ovih petero spomenutih su u ponedjeljak rano ujutro, kako kažu u SIPA-i, uhićeni uz magistralnu cestu M-17 kod Mostara nakon što su opljačkali jedno skladište, a ekipa Dnevnog lista jučer je mogla vidjeti kako su policajci zaustavili kamion s ukradenim cigaretama na cesti kod južnog ulaza u tvrtku Sokol. Kamion je bio parkiran pored ceste, a uz njega je stajalo policijsko vozilo. Svih petero osumnjičenih je bilo odvedeno na saslušanje u policijske prostorije, a istražitelji SIPA-e sumnjaju da ova skupina stoji iza niza dosad neriješenih velikih pljački po Hercegovini.

Odvjetnik Senad Kreho, brani Anesa Kurbegovića, potvrdio je Dnevnom listu da je njegov klijent zadržan u policiji, ali kaže da ne zna zbog čega. "Ja sam se čuo s dežurnim županijskim tužiteljem, on mi je rekao da je moj klijent zadržan u policijskom pritvoru, ali nije mi rečeno što mu se stavlja na teret", rekao je Kreho.

Iz SIPA-e su pak rekli da se sumnja kako je ova skupina izvela i nedavnu pljačku Sparkasse banke u Mostaru, te da ih se povezuje i s provalom u skladište tvrtke Vision u Tomislavgradu odakle su u srpnju bile ukradene naočale vrijedne 1,5 milijuna maraka. Kreho je to prokomentirao riječima; kako iz SIPA-e "navode svašta, a od dokaza na kraju ne bude ništa".

"Tužitelj još nije dobio nikakve dokaze", rekao je Kreho. Hoće li se moći dokazati da ova skupina stoji iza velikih pljački po Hercegovini, pokazat će vrijeme.

Što se tiče pljačke u Tomislavgradu, ona se dogodila krajem srpnja kada su dobro pripremljeni lopovi pod okriljem noći onesposobili alarmni sustav na skladištu u gusto naseljenom dijelu grada, a potom su provalili na ulazna vrata i ukrali ogromne količine sunčanih i optičkih naočala. U policiji su tada pretpostavljali da su se lopovi danima prije "motali" oko skladišta iz kojeg su se domogli milijunske vrijednosti naočala. Tada je ukraden i VW Caddy koji je bio parkiran ispred skladišta, a to vozilo lopovima je očito poslužilo samo za prijevoz plijena jer je ubrzo i nađeno napušteno u Uskoplju.

Prema informacijama iz SIPA-e, jučer uhićene se povezuje i s pljačkom Sparkasse banke u Mostaru, a iz ove agencije su rekli da je to samo dio onoga što se njima stavlja na teret. Podsjetimo, Sparkasse banka opljačkana je 18. srpnja, a očevici su rekli da su naoružani razbojnici tada s leđa iznenadili zaštitara, a potom su počeli vikati na jednu djelatnicu da im preda novac. Tu je došlo do male zabune, jer ona kod sebe nije imala novca budući da je radila samo s karticama, a tek kada je razbojnicima rečeno da novac nije kod nje, oni su se zaputili na pravi šalter te su pograbili novac, oko 40 tisuća maraka i pobjegli.

Izvor iz SIPA-e je rekao kako se Kurbegović i njegova skupina povezuju i s jednom pljačkom banke na području Livna. Inače, Kurbegović je ranije povezivan i sa skupinom Darka Eleza koja je optužena da je ubijala ljude i vršila razne pljačke diljem BiH.