Otkrivena nova prevara na Fejsu, evo šta je radio 20-godišnjk iz Stoca

haker

Navedena osoba se sumnjiči da je koristeći tehnike tzv. „socijalnog inžinjeringa" neovlašteno preuzimala korisničke račune na društvenoj mreži Facebook. Facebook račune je preuzimao na način da je prateći aktivnosti korisnika Facebooka identificirao „prijatelje" i potom kreirao lažni profil „prijatelja" preko kojeg je ostvarivao komunikaciju sa žrtvama.

Predstavljajući se kao „prijatelj", od žrtava je, zbog njihovog nepoznavanja funkcioniranja sigurnosnih postavki na Facebooku, pribavljao kodove za reset njihovih Facebook korisničkih računa. Nakon toga je preuzimao punu kontrolu Facebook računa i „prijateljima" iz adresara upućivao molbe za dopunu kredita na njegove mobilne telefonske brojeve.

Poruke koje je slao su se u gotovo svim slučajevima odnosile na „hitne" i „teške" situacije zbog kojih nije u mogućnosti sam dopuniti kredit.

"Ovom prilikom Federalna uprava policije upozorava građane na ovaj modus vršenja prevara posredstvom interneta odnosno zaštite od istih. Napadi korištenjem socijalnog inžinjeringa zasnivaju se na odnosu ljudi sa drugim ljudima i građani nikada ne trebaju drugim osobama davati korisničko ime ili pristupnu šifru za online korisničke račune. Također, ako smatramo da se poruka ne treba ignorirati, potrebno je na alternativne načine potvrditi identitet osobe koja nas kontaktira" - navode iz FUP-a.

U prethodnom periodu, Federalna uprava policije je protiv iste osobe za ista kaznena djela podnijela izvješća o počinjenom kaznenom djelu županijskom tužiteljstvu Sarajevo, Mostar i Zenica.

Fena