Istraga pljačke poslovnice zaštitarske agencije u Mostaru: Razbojnici imali insajdera u Securitasu?

crna kronika, pljačke, pljačka, Federacija BIH, pljačka, ŽZH, pljačka, razbojnici, razbojništvo, pljačka, Konzum

... kao i istraga pljačke Sparkasse banke u mostarskoj Ulici kralja Tvrtka, iz koje su razbojnici u petak odnijeli između 30.000 i 40.000 KM, piše Oslobodjenje.ba.

Nepoznata suma
Prema raspoloživim informacijama, dvojica maskiranih razbojnika u nedjelju iza tri sata ujutro prišla su kiosku agencije Securitas u kojem se nalazio zaštitar i odmah ga onesposobila, prijeteći mu oružjem. Zavezali su mu ruke i noge, a potom od njega uzeli ključeve prostorija poslovnice Securitas udaljene pedesetak metara dalje. Napadači su uz pomoć tih ključeva otključali ulazna vrata, a potom i sef u kojem je nekoliko hercegovačkih firmi držalo novac. Kako neslužbeno saznajemo, među firmama čiji je novac ukraden iz tog sefa su Petrol i Drvosječa.

Nakon što su se razbojnici udaljili, zaštitar se, navodno, sam odvezao i pozvao interventnu ekipu Securitasa. Ubrzo je o ovome obaviještena policija, a očevid je zajedno s pripadnicima krim-policije obavio tužilac Darko Zovko.

Pada u oči činjenica da su razbojnici dobro znali gdje se drže ključevi od zgrade i sefa s novcem, što znači da su morali imati insajdera u samoj zaštitarskoj agenciji. Interesantno je i to što u ovoj zaštitarskoj firmi već dva mjeseca, kako se moglo čuti iz izvora bliskih istrazi, ne radi videonadzor, a što je, očito, bilo poznato i razbojnicima. Pored toga, nesporno je da je samo osiguranje zgrade i sefa bilo gotovo minimalno. Naime, portirnica u kojoj su držani svi ključevi, nalazi se u parku Zrinjevac, koji čuva jedan zaštitar. Isti zaštitar nadgleda i zgradu zaštitarske agencije Securitas, jer su nadležni u ovoj firmi očito smatrali da niko nije dovoljno drzak i hrabar da upadne u njihove prostorije...

Još nije poznata ni ukupna svota ukradenog novca s obzirom na to da organima istrage još nisu dostavljene specifikacije novčanih sredstava koja su se nalazila u sefu agencije Securitas.

Što se tiče istrage pljačke Sparkasse banke, i ovu pljačku stručno su izvele dvije maskirane i naoružane osobe.

U banku su ušli s bočne strane, s leđa najprije onesposobili zaštitara, a potom je jedan od njih krenuo prema uposlenicama banke te ih natjerao da mu predaju novac. Nakon pljačke, razbojnici su trčeći pobjegli prema Zagrebačkoj ulici. Iako su policajci i pripadnici zaštitarske agencije A. E. Sigurnost brzo došli na mjesto događaja, pljačkašima nije bilo ni traga. Kamere videonadzora su, podsjećamo, snimile tok pljačke, ali policija nije mogla identificirati počinitelje jer su bili maskirani, te "radili" u rukavicama, pa nisu ostavili otiske prstiju.

Kao što smo već pisali, početkom srpnja, također dva razbojnika usred dana opljačkala su poslovnicu JP BH Pošta u mostarskom naselju Tekija. Napadači su bili maskirani čarapom, a od radnice su, uz prijetnju pištoljem, iznudili oko 600 KM.

Razbojništvo u Međugorju
Koliko su u HNŽ-a pljačke banaka i poštanskih poslovnica profitabilan "biznis" govore podaci da mostarska policija još traga i za nepoznatim osobama koje su 10. ožujka u Međugorju opljačkale dostavno vozilo Hrvatske pošte Mostar i odnijele između 10 i 20 tisuća maraka. Podsjetimo, razbojništvo u Međugorju desilo se kada su dvije maskirane osobe, naoružane automatskim puškama, golfom karavan prepriječile put poštanskom dostavnom vozilu. Jedan od razbojnika je nakon toga razbio staklo automobila na mjestu suvozača te, uz prijetnju oružjem, od uplašene uposlenice pošte oteo novac.