Večeras predstavljanje Knjige o knjigama prof. Ivana Sivrića

ivan sivrić, knjiga, Čitluk
..."Knjige o knjigama", autora prof. Ivana Sivrića. Promocija se održava u sklopu obilježavanja Dana općine Čitluk. ... "Knjiga o knjigama svojevrsna je smotra prikaza i osvrta dvadeset različitih djela pretežito objavljenih u Hercegovini, a čiji su i autori najvećim brojem vezani za to područje (svojim podrijetlom ili boravkom).

Ta djela su nastala u posljednjih deset godina u kojima se Sivrić očituje uglavnom kao njihov predstavljač. To je zapravo zbirka zapisa o objavljenim knjigama različitih tema i motiva, različitih humanističkih i društvenih područja, raznovrsnih žanrova, raznorodnih književno-umjetničkih, znanstveno-teorijskih, kulturoloških, pedagoških svojstava, a što širinom i raznolikošću sadržaja autora ne sputava u predstavljanju i tumačenju, nego ga upravo taj kompleks raznovrsnosti zamamno vuče na pronalazak onih obzora koji unatoč "tminama zemnosti", obećaju i znakove dobra koje bi autor htio humanistički širiti.

Tu svoju zauzetost on pokazuje kada, pored prikazivačke objektivnosti samoga sadržaja, često izražava i subjektivan odnos spram predmetnoj temi, nerijetko težeći filozofsko-spekulativnim eksplikacijama, odnosno didaktičko-etičkim razmišljanjima, ali uvijek u svrsi plemenitosti kao rezultatu duhovna susreta u razmjeni subjektivno-objektivnih dobara" ... - (Iz Recenzije prof.dr.sc. Šimuna Muse)

O autoru

Ivan Sivrić (Krehin Gradac 1950., općina Čitluk) osnovnu školu pohađao je u Krehin Gracu, zatim u Čitluku i potom Učiteljsku školu u Mostaru. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je diplomirao na grupi filozofija-sociologija 1973. godine. Radio je u prosvjeti kao profesor više predmeta, potom kao stručno-politički radnik, a nakon demokratskih promjena obnašao je razne javne dužnosti.

U Matici hrvatskoj je bio glavnim tajnikom (mostarske Matice) od 1998. do 2014. godine. U toj je razdoblju ogranak mostarske Matice dobio snažan zamah i od tada počinje Matičina snažna nazočnost u kulturi Mostara, Federacije BiH, BiH i čitave regije. Jedan je od inicijatora osnivanja Hrvatskog intelektualnog zbora BiH i u toj udruzi članom je upravnih tijela. Aktualni je predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Nositelj je odličja prvog reda, Spomenice Domovinskog rata te drugih priznanja. Ima čin pukovnika. Autor je četiriju knjiga: Rasprave i antirasprave ‒ mali ogledi o Hrvatima s ovog svijeta (2001.), Javno razmišljanje ‒ mali ogledi o Hrvatima s ovog svijeta (2004.), Politika za obične ljude - Bakulina škola poštenja (2005.) i Vjerujem u Hercegovinu (2010.). Knjiga o knjigama (2016.) Priredio je samostalno ili u suradnji: Hrvati u BiH - ciljevi i mogućnosti (zbornik 1995.), Pitanje iz Mostara (MH Mostar 2004.), Medicinski fakultet (1997. - 2007.) Sveučilište u Mostaru (monografi ja, Sveučilište u Mostaru 2007.). Glavni je urednik monografi je Matice hrvatske Mostar Široka su Matičina jedra (2007.) te Brotnjo - jučer, danas, sutra (zbornik, OV Čitluk 2009.).

Autor je teksta i scenarija za dokumentarno-panoramski film Brotnjo taj divni krajolik. Glavni je urednik i priređivač monografi je Brotnjo - naša priča (2010.). Bio je zamjenik glavnog urednika časopisa Motrišta od 9. do 34. broja, idejni začetnik i pokretač te glavni urednik časopisa Suvremena pitanja (šestomjesečnik, objavljeno 20 brojeva). Članom je uredništva međunarodnog znanstvenog časopisa Mostariensia (suizdavači: Sveučilište u Mostaru i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar Zagreb). Recenzent je, urednik, promotor i lektor više književnih i stručnih knjiga.

Sudjelovao je u brojnim empirijskim istraživanjima kao istraživač, voditelj dijela projekta i voditelj projekta; na znanstvenim i stručnim skupovima kao organizator, uvodničar i referent itd. Priloge je objavljivao u časopisima: Naši dani, Odjek, Hrvatsko slovo i Telegram (pjesme kao student), zatim u Motrištima, Stećku, Gaudeamusu, Hrvatskoj misli, Maruliću, Vrutku, Vitku, Stolačkom proljeću, Suvremenim pitanjima, Osvitu, Mostariensiji, Humu, zborniku Brotnjo (godišnjak) i drugim zbornicima te na više portala. Dijelovi knjige Rasprave i antirasprave - mali ogledi o Hrvatima s ovoga svijeta objavljivani su kao feljton u dnevnim novinama. Veći dio godine boravi u Krehin Gracu, općina Čitluk. (Izvor: Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne)

Brotnjo.info