Umjetnici inspiraciju za likovno stvaralaštvo crpe iz fra Didakove veličine

didak

Na Međunarodnoj likovnoj koloniji u sklopu ovogodišnjih Didakovih dana tako će svoja umjetnička djela stvarati: Josip Škerlj, Ante Ljubičić, Velimir Ključe, Ivan Katić, Anto Mamuša, Goran Milinković i drugi autori iz BiH i Hrvatske, a valja naglasiti kako će u radu kolonije ove godine sudjelovati i domaći  umjetnici Franjo Primorac, Anela Korać i Leo Pavlović. 
- Budući da se na „Didakovim danima“ svake godine  riječju i pjesmom govori o velikom fra Didaku, opet smo obnovili Likovnu koloniju Didak na kojoj će umjetnici svoja nadahnuća  o fra Didaku iskazivati vlastitim slikama. Kao i proteklih godina, umjetnička djela koja će nastati na ovogodišnjoj Koloniji umjetnici će velikodušno ostaviti fundusu Galeriji „Didak“. Moram istaknuti da su da su sudionici dosadašnjih Likovnih kolonija gradnićkoj Galeriji „Didak“ ukupno darovali preko 200 svojih vrijednih umjetničkih djela  - rekao je voditelj Kolonije Mario Vasilj Totin govoreći nam o radu Kolonije.

Od njega smo također doznali da je prije desetak godina postojao samo jedan portret fra Didaka Buntića i to rađen dvadesetih godina prošlog stoljeća, a danas Galerija Didak u Gradnićima ima više od 50 portreta fra Didaka Buntića rađenih na način kako slikari vide i doživljavaju fra Didakov lik.

Akademski slikar Franjo Primorac ove je godine po deveti put sudionik Međunarodne likovne kolonije u Gradnićima, a zašto je ovaj događaj za njega jako bitan opisao nam je riječima: 

- Za sve umjetnike ova je kolonija jako bitna, a naročito meni kao Brotnjaku, jer je fra Didak, ipak, naš Brotnjak. Didakovi dani i ova kolonija doista su veličanstveni događaji koji jednostavno vuku čovjeka da stvara i kreira. Upravo tako se i ja osjećam i svaki trenutak u ovom mjestu  koristim kako bi doznao što više pojedinosti iz fra Didakova života.

Otvorenje izložbe umjetničkih djela skupine „Didak“ najavljeno je za nedjelju u 19.30 sati, posljednji dan ovogodišnje manifestacija. 

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Citluk.ba