U Vionici otkriveno i blagoslovljeno novoizgrađeno spomen-obilježje s imenima 50 žrtava svih ratova

vionica, spomenik
mještani Vionice su se na dostojan način i sa zahvalnošću prisjetili 50 vitezova svog sela poginulih svim ratovima. Njima u čast i zahvalnost otkriveno je i blagoslovljeno prekrasno spomen obilježje kako bi mlade naraštaje trajno podsjećalo na svoje domoljube koje nikada ne smiju zaboraviti.

- Ovo je veliki dan za Vionicu, kazao je na početku svete mise fra Marinko te istaknuo kako se izgradnjom spomen obilježja prisjećamo svih u ratovima poginulih Vioničana, njihove žrtve, molimo za njih te kako ih nikada ne želimo zaboraviti sve ono dobro koje su živjeli. Dodao je kako ovaj spomenik predstavlja trajno sjećanje na njih te nastavio:

- A današnja sveta misa nas, braćo i sestre, upravo poziva na sjećanje. Isus kaže: 'Sjeti se mene. Ovo činite meni na spomen ! Sjeti se mene u životu i nemoj me zaboraviti! Ako mene zaboraviš, onda ćeš zaboraviti i puno drugih važnih stvari!' Sjetimo se Isusa. Stanimo pred Njega. Pred Njim upoznajmo sebe - kazao je na početku Mise fra Marinko Šakota i zaključio kako je dan otkrivanja i blagoslova spomenika podignutog poginulim braniteljima doista veliki dan vrijedan pamćenja - rekao je fra Marinko.

Nakon svete mise pokraj novoizgrađenog spomen-obilježja okupilo se nekoliko stotina mještana i ostalih vjernika. Svečanost je počela intoniranjem lijepe naše i nastavljena prigodnim programom kojeg su svojim poginulim mještanima osmislili i izveli mladi iz Vionice. Tom prigodom, uz ostalo je rečeno :

- S krunicom oko vrata i vjerom u Boga branili su zemlju i rame uz rane kao ratnici svjetla stali protiv tame. Ovo je spomen na njih, njihovo junaštvo i odlučnost u borbi za samostalnost Hrvatske. Pedeset imena zlatnim slovima urezanih u ovaj kamen zauvijek će nas podsjećati na njihovu nesebičnu žrtvu i za nas biti putokaz našega napretka i ponosa. Kao čuvari vrijednosti i ideala zavrjeđuju trajno najveće poštovanje, divljenje, ljubav i zahvalnost svih nas. Neka nam oni budu uzor da se bez Boga i vjere ne može spoznati prava istinska borba za život - poručili su mladi Vioničani.

Potom je spomen obilježje otkrila Antonija Primorac, najmlađe dijete u Domovinskom ratu poginulog Ante Primorca. Međugorski župnik fra Marinko Šakota potom je zazvao božji blagoslov na novopodignuto spomen-obilježje s križem koji je postavljen na tri, jedan iznad drugog postavljena mramorna kamena s uklesanim uklesana imenima 11 poginulih mještana u Prvom, 35 u Drugom svjetskom i 4 poginula hrvatska branitelja Vionice u Domovinskom ratu. Nakon blagoslova vijence na spomen obilježje položili su predstavnici MZ Vionica i općine Čitluk, a potom si članovi obitelji upalili svijeće i molili za svoje poginule heroje.

Kažimo i to da su izgradnju tog spomenika financirali su svi žitelji Vionice uz djelomičnu pomoć općine i nekoliko donatora te da je slavlje nastavljeno druženjem uz prigodni domjenak u prostorijama vioničke škole.

Ostale fotografije možete vidjeti OVDJE

Mile Pavlović/brotnjo.info