U poznatim Podrumima Andrija u Paoči upriličeno tradicionalno Andrinje

andrinje
... u Paoči upriličena tradicionalna manifestacija blagoslova i kušanja mladog vina pod nazivom „Andrinje 2014.", koju vlasnici Podruma (obitelj Ćorić) za svoje prijatelje i poslovne partnere krajem studenog svake godine organiziraju u spomen na pok. Andriju Ćorića, osnivača Podruma.

Kao i proteklih godina i ovogodišnje se Andrinje održavalo pod simboličnim nazivom „Uvijek žedan, nikad pijan".

Bilo je to nezaboravno cjelovečernje druženje obitelji Ćorić sa svojim kupcima, poslovnim partnerima i prijateljima, a ujedno i prilika da im upute čestitke za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane, da im pokažu svoj prekrasni podrum i da ih počaste svojim vrhunskim vinima i domaćim specijalitetima. Domaćini su sve svoje drage goste u Paoči dočekali riječima dobrodošlice „Živi bili i Andrijino vino pili".

Brojni gosti, uzvanici i poslovni partneri

Uz članove, rodbinu i prijatelje obitelji Ćorić, na ovogodišnjem „Andrinju" u Paoči okupilo se više od tisuću njihovih kooperanata, iskusnih vinara, poslovnih partnera, te mnogih uglednika iz političkog, gospodarskog, kulturnog i javnog života čitlučke i susjednih općina i cijele BiH, kao i niz gostiju i poslovnih partnera iz Republike Hrvatske i još iz 16-ak europskih zemalja u koja se izvoze vina „Andrija".

Pozdravne riječi i priznanja zaslužnima

U pozdravnom govoru, direktor Podruma Andrija, Miroslav Ćorić poželio je svima da uživaju u mirisu i okusu kapljica glasovitih vina iz Podruma Andrija i dodao : Dragi moji, nemojte piti vodu, vodu kupujemo, pijte vino!".

Direktor Ćorić je potom najzaslužnijim poslovnim partnerima uručio posebna priznanja, plakete i boce vrhunskog vina Andrija u znak zahvalnosti za dugogodišnju suradnju, a posebno je priznanje uručio svojoj djelatnici Ružici Buntić koja je baš tog dana diplomirala na fakultetu.

Uručujući posebnu zahvalnicu i vino gospođi Branki Đurić, ministrici turizma i zaštite okoliša u Vladi Federacije BiH, kao znak zahvalnosti za svu potporu koju je u proteklom razdoblju dala Podrumima Andrija, Miroslav Ćorić je kazao:

- Moram reći da dugo godina nitko nije prepoznao naš rad nego gospođa ministrica i njezini djelatnici. Zahvaljujem svima što su nas prezentirali u Europi te što smo uključeni u europski turistički projekt „Zero waste".

Zahvaljujući se domaćinima na priznanju, ministrica Đurić je zaželjela da njihova vinarija i u idućem razdoblju bude učinkovita kao dosad te još uspješnija.

Potom je gradnićki župnik fra Ferdo Boban na svečan način zazvao je božji blagoslov na domaćine, njihovo mlado vino i vinskim podrum, na sve vinograde i vinare, nazočne goste i uzvanike te sve koji će se vinom sladiti.

Nezaboravna vinska fešta

Kao i sva dosadašnja, i ovogodišnje „Andrinje" trajalo je do kasno u noć, a proteklo je u prijateljskom ozračju, ugodnom druženju i nezaboravnom uživanju u opojnom mirisu i okusu visokokvalitetnih bijelih, ružičastih i crnih vina poznatog i prepoznatljiva imena „Andrija" i obilju domaćim specijalitetima.

Budući da je program uspješno vodio Veselko Čerkez te da su hercegovački tamburaši bili zaduženi za glazbu i pjesme, ugođaj je bio potpun. Posebno burno pozdravljen je dolazak na Andrinje „biskupa" sv. Martina iz Križevaca koji je obavio tradicionalnu ceremoniju „krštenja" mladog vina te sa svojim pajdašima nastavio uveseljavati nazočne.
Evo što su nam o ovogodišnjem „Andrinju" izjavili:

Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH:

- Vrlo rado dolazim na ovu tradicionalnu manifestaciju. Užitak mi je kad dobijem poziv, a uživam kad dođem ovdje. Ova tradicija nam je jedinstveni dar ovih vrijednih ljudi koji žive od svog rada. Ovo je prekrasna manifestacija koja ima obilježje za cijelu BiH i šire. Posebno mi se sviđa što je neopterećena protokolima pa s užitkom ovdje dolazim. Nikakvih govora ne treba biti jer su ovo vrijedni i dragi ljudi, s radošću dolazim u njihovu kuću i u svoje Brotnjo.

Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Federacije BiH:

- Ovo je veličanstvena manifestacija i prekrasna. Hvala Miroslavu Ćoriću i cijeloj obitelji Ćorić što godinama organizira ovako lijepe stvari u Hercegovini. Mislim da je ovo dobar put kojim bi trebali ići i ostali u smislu podizanja turističke konkurentnosti jer ovo, gledano dugoročno, može biti izvrstan turistički proizvod koji će se prodavati malo šire od granica Brotnja.

Duga obiteljska tradicija proizvodnje grožđa i vina

Treba istaknuti da se obitelj Ćorić proizvodnjom grožđa i vina uspješno bavi više od 350 godina. Danas njihova vinarija godišnje proizvede više od milijun litara vrhunskih vina „Andrija", od čega se oko 40 posto izveze na tržište u deset europskih zemalja. Osim vina, Podrumi Andrija proizvode i likere, travaricu i rakiju „lozu", a odnedavno je počela proizvodnja i „kuhanog vina" za skijališta, a među rijetkima što izrađuju i etikete s natpisom na Braillevu pismu za slijepe. Stoga se slobodno može reći da je to jedna od najuspješnijih vinarija u Bosni i Hercegovini. Uz višestoljetnu sačuvanu tradiciju te pažnju i strpljenje što ih vinu pružaju članovi obitelji Ćorić i poznati enolozi, vrhunska vina „Andrija" postupno dozrijevaju u hrastovim bačvama podzemnog podruma opremljenog najsuvremenijom svjetskom tehnologijom.

Razvojem tržišta Podrumi Andrija osnovali su svoja predstavništva u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Travniku i Bihaću, a već niz godina osiguravaju plasman u europske zemlje: Hrvatsku, Njemačku, Švicarsku, Belgiju, Poljsku, Dansku, Srbiju i Crnu Goru i još nekoliko zemalja.

Brojna priznanja Podrumima Andrija

Podrumi Andrija se mogu pohvaliti i činjenicom da su vrhunski svjetski enolozi poznate vinske asocijacije „Wine professional, Amsterdam gastronomy" iz Nizozenske, njihovo vino Žilavka „Andrija" (berba iz 2009. godine) uvrstili u svjetski Katalog prodaje vina u 2012. godini. te da je Turistička zajednica F BiH manifestaciju „Andrinje" s pravom i uvrstila u kalendar važnijih turističkih događaja u Bosni i Hercegovini.

Treba na kraju reći da je manifestacija „Andrinje" sastavni dio tradicije, kulture i običaja hrvatskoga naroda Brotnja, te da se njemu ujedno predstavljaju glasovita vina žilavka i blatina, hercegovačko podneblje, plemenitost ljudi, pjesme i običaji vinorodnog broćanskog kraja. Sve su to razlozi zbog kojih je „Andrinje" već postalo poznata, prepoznatljiva i nezaobilazna gospodarstvena i turistička manifestacija i atrakcija, koja još davno poprimila međunarodno obilježje.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info