U Gradnićima proslavljen blagdan sv. Blaža

Gradnići, sveti blaž
Za tu veliku svetkovinu duhovno su se pripravili trodnevnicom u čast svog patrona sv. Blaža, u sklopu koje su svakoga dana slavljene svete mise. Župa Gradnići je stara hercegovačka župa u kojoj je 1871. godine rođen poznati franjevac, profesor, prosvjetitelj, graditelj, spasitelj sirotinje, čovjek velikog srca i vizionar fra Didak Buntić.

Kao i ranijih godina, i današnja svečanost počela je tradicionalnom procesijom župljana s kipom svetog Blaža od stare gradnićke crkve do nove župne crkve u kojoj je euharistijsko slavlje predslavio bivši gradnićki župnik fra Mate Dragićević, sada tajnik Hercegovačke franjevačke provincije. Uz gradnićkog župnika fra Ferdu Bobana, u koncelebraciji je sudjelovalo desetak svećenika, a u pjevanim dijelovima mise sudjelovao je veliki župni zbor pod ravnanjem Zdenka Vištice.

Pored mnoštva župljana i ostalih vjernika iz Brotnja, misnom slavlju nazočili su: generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša te čitlučki načelnik Ivo Jerkić i predsjednik OV Čitluk Marin Radišić.

Na početku svete mise fra Mate je kazao :

- Sveci su za nas uzori u vjeri, a li i naši zagovornici. To je bio i sveti Blaž. Slavimo ga u mjesecu veljači, ali je taj mjesec spomen za mnoge naše koji su isto tako svjedočili svoju vjeru jer su nevino ubijeni od onih koji su mrzili vjeru. Ne samo 66 fratara, nego i bezbroj puka po Hercegovini samo zato što su kršćani, što su Hrvati. Njih se spominjemo, ne da u sebi gajimo neku odbojnost prema nekom, nego da im reknemo : 'Za ono za što ste vi umrli, to mi živimo i želimo svjedočiti sada i način pokoljenjima iza nas - vjeru u Isusa Krista. Zato su nam oni uzori i zato svece slavimo i zazivamo da nam budu pomoćnici u življenju u vjeri.

Sveti Blaž je bio nesalomljiv

U prigodnoj propovijedi fra Mate Dragićević vjernicima je, uz ostalo, rekao:

- Sveti Blaž je rođen negdje u drugoj polovici trećeg stoljeća u u Sebasti, negdje u sredini današnje Turske. Bio je liječnik, kažu po predaji vrstan liječnik za ono vrijeme, liječnik koji je imao srce za svakoga. Nije gledao ima li netko plavu kovertu ili ne, nego je gledao što treba čovjeku. I kao takav upoznao je3 kršćanstvo i smatra se da je on prvi u svojoj obitelji koji je prihvatio vjeru u Isusa Krista, ali ne formalno, ne površno, nego dubinski. Osjetio je da ono što traži njegovo srce - traži istinu i našao ju je u Isusu Kristu. Svećenici su u tom čovjeku osjetili da je on uistinu dar za zajednicu. I kad je umro biskup onda su proklamirali Blaža za biskupa. Izabran je za biskupa i nastavio je dalje ono isto što je radio kao liječnik: biti u službi ljudima. Progonstva , mnogi su u zatvorima, a on kao pastir prikuplja milodare, podmićuje stražare, ulazi u zatvore, tješi ljude, navješćuje im utješnu Božju riječ. A kasnije je i sam uhvaćen i prisiljavan da se odrekne svoje vjere, ali ne , on ostaje vjeran. Onda su ga patili, gargašama i grebenama mu kozu gulili želeći ga prisiliti da se odrekne svoje vjere, a on : „Ne". Vezali mu mlinski kamen oko vrata i gurali ga tamo-ovamo govoreći „Odreci se!", a on „Ne" i onda su mu odsjekli glavu - reka o je fra Mate te istaknuo :

- Bio je postojan i nesalomljiv. Vjeru je upoznao - istinu svoga života, ljubav svoga života, smisao svoga života.
Postavljajući pitanje: 'Zašto su to ljudi činili ?', fra Mate kazao kako je jedan talijanski povjesničar napisao da je kroz povijest preko 70 milijuna kršćana mučenički završilo svoj život samo zato što su kršćani, a od toga 45 milijuna kršćana ubijeno je u prošlom stoljeću od komunista u različitim zemljama.

- U ovom vremenu svi smo izabrani ozbiljno shvatiti svoju vjeru i biti ponosni na svoju vjeru, ali ne busanjem u prsa, nego dostojanstvenim življenjem i svjedočenjem vjere kao što je svjedočio naš Blaž - kazao je fra Mate.

Kažimo i to da su na današnjem misnom slavlju svećenici obavili tradicionalni obred grličanja uz molitvu za duševno i tjelesno zdravlje vjernika, posebno zdravlje grla, a na zagovor svetog Blaža.

Na kraju svete mise vjernike je pozdravio njihov župnik fra Ferdo Boban i čestitao im taj veliki blagdan i zahvalio svima koji su pridonijeli da se taj veliki blagdan dostojno proslavi.

Nakon svete mise kod župne crkve održano je tradicionalno pučko slavlje i druženje župljana uz gangu i bećarac, a potom se nastavilo slaviti obiteljskim domovima svih Gradnićana koji su, po dobrom broćanskom običaju, uz obilatu trpezu, ugostili svoju brojnu rodbinu i prijatelje.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info