Senzacija u Brotnju: U Služnju otkriven crni (ljetni) tartuf

tartuf, Brotnjo, služanj
Od naših čitatelja, supružnika Željka i Kristine Milićević, koji su uslikali tartuf te su nam poslali fotografiju i informaciju o nesvakidašnjem pronalasku, doznajemo kako su pronađeni primjerci težine od 250, 120 i 60 grama. Do sada je ovaj tartuf pronađen na više mjesta u Bosni (okolica Jajca), ali prema dostupnim informacijama ovo je prvi pronalazak na području niske Hercegovine.

Vijest je sama po sebi odlična jer ukoliko se pokaže da ovaj pronađeni tartuf nije iznimka, može postati i vrhunska kulinarska ponuda na meniju naših restorana.

Uz opće poznatu činjenicu kako su talijani ljubitelji tartufa te da u milijunskom broju posjećuju Međugorje, onda se potraga za tartufima čini kao dobar izvor zarade, ukoliko znamo da kilogram ove delicije košta od 75 do 155 eura.

Spomenuti crni tartuf vegetira od svibnja do studenoga na vapnenim terenima na različitim nadmorskim. Vjerojatnoća pronalaska je veća u podnožju stabala gdje je šuma rjeđa i bez vegetacije ili niskoga rasta. Tlo može biti kamenito, lagano pjeskovito, vapnenasto, s humusom i vodopropusno na podlozi trijasa, jure ili krede.

Dublji slojevi su prilično čvrsti, što pomaže korijenu da se razvije bliže površini zemlje. S obzirom na to da im je potrebno dosta sunčeve svjetlosti, povoljno tlo za rast crnih tartufa treba biti manje od 30% prekriveno stablima i slabo prekriveno grmljem.

Brotnjo.info / Foto: Kristina Milićević