Šahovnica iznad Čitluka, poklon cijelom Brotnju za blagdan Velike Gospe

šahovnica, hrvatski mladi domoljubi

Naime, ti hrabri mladi ljudi danas su na brdu iznad Podgrede, u neposrednoj blizini Čitluka, konačno završiti te obojili kombinaciju crveno-bijelih polja 10 metara širokog i isto toliko metara visokog dičnog hrvatskog grba koji će od sada ponosno stajati i trajno dominirati na vidljivu mjestu iznad Podgrede i Čitluka.

Uz to što su tu veliku hrvatsku šahovnicu uredili, danas su se ti mladi hrvatski domoljubi zavjetovali da će to mjesto redovito i tu hrvatsku svetinju redovito održavati, bojiti i čistiti raslinje kako ne bi prekrilo grb.

Budući da je to prvi hrvatski grb uređen na nekom brdu u Brotnju, smatramo da treba spomenuti kako su u njegovoj izradi sudjelovali : Dalibor Pervan, Viktor Ostojić, Vinko Pervan, Stjepan Pervan, Bože Pervan, Nikola Krtalić, Ivan Pervan, Danijel Prga, Dragan Pervan, Dražen Pervan, Mladen Pervan, Pero Krasić, Danijel Sulić, Josip Glibo, Ante Glibo i drugi.

Za današnje roštiljade, koju su upriličili u povodu završetka tog hvale vrijednog posla, rekli su nam da su odluku o gradnji šahovnice na brdu iznad svog mjesta donijeli igrajući nogomet, uz napomenu kako svako selo ima neko obilježje pa su se i oni za željeli takvo nešto korisno učiniti. Što su odlučili, to su i učinili, pa su, kažu, svom Čitluku i cijelom Brotnju za blagdan Velike Gospe darovali prekrasni hrvatsku šahovnicu.

Zamolili su nas da obvezno napišemo kako uskoro planiraju pokraj šahovnice podignuti i veliki drveni križ, a ujedno su zahvalili svim sponzorima i donatorima koji su materijalno podržali realizaciju njihove ideje.

Izvor: brotnjo.info