Prvog dana lova mladi broćanski lovci Ante Vrančić i Ante Ševo ubili dva vepra

lovci, vepar, Brotnjo
To, međutim, ne vrijedi za dvojicu mladih broćanskih lovaca - Antu Vrančića iz Donje Blatnice, člana LD „Golub" iz Čitluka i Antu Ševu iz Donjih Hamzića, člana LD „Orao" Čitluk, koji su u nedjelju, prvog dana lova, bili sretne ruke jer su obojica ubili po jednog vepra, svakog teška između 110 i 120 kg. Naime, Ante Vrančić je svog vepra ubio na lokalitetu „kod Antina bunara" na brdu Trte, dok je Ante Ševo svog vepra upucao loveći s lovcima svoje grupe „Paćenici" na brdu Ozren iznad Gornjih Hamzića.

Nakon završetka lova. članovi dviju lovačkih skupina okupili su se, divlje svinje pričvrstili na automobil te trubeći i pjevajući uputili se u Čitluk gdje su nastavili slaviti, dok je okupljeno mnoštvo znatiželjno razgledalo ubijene veprove.

- U nedjelju sam s nekoliko svojih prijatelja lovaca krenuo u lov šumu na brdu Trtle u potrazi za divljači. Ni slutio nisam da ću baš ja imati sreću i ubiti divlju svinju. Kad lovac pred sobom ugleda divlju svinju, a pogotovo osrednjeg vepra, taj se osjećaj ne može opisati, može se samo doživjeti. Čim sam ga ugledao, nanišanio sam. opalio i evo ga sad na autu - rekao nam je Ante Vrančić.

- Čudesan je osjećaj kad lovac iznenada u blizini ugleda divlju svinju, pogotovo kad se to dogodi u jedva prohodnom gustišu. To mi se dogodilo. Bez razmišljanja san nanišanio i opalio. Znao sam da sam ga pogodio jer je vepar zateturao i brzo pao. Bio sam oprezan jer znam kako ranjen zna biti vrlo razjaren, no brzo se umirio - dodao je Ante Šavo.

Iako si obojica izvrsni strijelci, nisu propustili istaknuti da su, uz dva vepra koje su oni ubili, istog dana samo s druge strane brda Trtle širokobriješki lovci ubili još dva, a za sva četiri zaslužni lovački psi Darija Gagre.

Nakon što se meso pregledaju, sretni lovci će se s kolegama dobro proveseliti i pogostiti te po običaju ostatak mesa podijeliti lovcima s kojima su zajedno bili u lovu (Dario Gagro, Dado Pervan, Pavo Galić, Nikola Krtalić, Mario Aralo, Konrad Korać).

Diveći se uspjehu te dvojice lovaca, jedan od njihovih kolega se i našalio: „Recite ljudima da više ne uzgajaju domaće svinje, neka samo reknu, Ante Vrančić i Ante Ševo će im ubiti divlju svinju i gotova stvar".

Kažimo na kraju da je posljednjih dvadesetak godina osjetno porastao broj divljih svinja u cijeloj Hercegovini pa i u čitlučkoj općini te da nanose goleme štete u vinogradima i na ostalim poljoprivrednima kulturama.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ

Brotnjo.info