Proslavljena svetkovina Krista Kralja, nebeskog zaštitnika župe Čitluk

Čitluk, krist kralj
Cijela župa za ovu se svečanost pripremala trodnevnom duhovnom pripravom, nakon čega je jučer u Čitluku slavljeno svečano misno slavlje koje je predvodio fra Ivan Ševo, vikar Hercegovačke franjevačke provincije.

U suslavlju s fra Ivanom bili su: fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja Čitluk, fra Tomislav Pervan i don Tomislav Zubac, a proslavi svetkovine Krista Kralja nazočilo je i izaslanstvo na čelu s dr. Draganom Čovićem, članom Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda, predsjednikom HDZ BiH i predsjednikom HNS-a BiH, kao i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, Velimir Pleša, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru i brojni žitelji župe.

Propovijedajući fra Ivan Ševo okupljenima je poručio:

„Glavna poruka današnje svetkovine glasi: Povijesni Isus Krist iz Nazareta, utjelovljeni Sin Božji, Mesija, Spasitelj i Otkupitelj svijeta, jest središte cjelokupne egzistencije ...; stoga možemo čvrsto vjerovati: čitava ljudska povijest samo u Isusu ima svoj uzrok, i svoju smisao, i svoj konačni cilj, jer po njemu i za njega je sve stvoreno; tako da je njegovo biće, pravi Bog i pravi čovjek, ugrađeno u temelje svega i svakoga postojanja."

Ovu vjersku istinu, dogmu, o božanstvu Krista kao utjelovljene riječi Božje, definirao je Prvi nicejski sabor 325. godine, a nastavljajući svoju propovijed fra Ivan je okupljene podsjetio kako je papa Pio XI. slaveći 1600. obljetnicu ovog sabora u katolički kalendar uveo svetkovinu Krista Kralja kao vrhunac otajstvenog spasenja i istaknuo kako s Isusom Kristom počinje novo Božje vrijeme i novo Božje čovječanstvo, te kako je Kraljevstvo Božje ili kraljevstvo nebesko jedna od središnjih tema Isusova propovijedanja.

- Nema sumnje, čovjek je kompleksno biće. Roditelji mu daju samo psihofizičku razinu, a od Stvoritelja dobiva besmrtni dah. On se bitno sastoji od besmrtne duše po kojoj je svemoćan, ali je duša vezana za tijelo i psihu koji su „zemaljski". Vezanost čovjeka za zemlju činu ga ranjivim, bolesnim i nemoćnim. Budući da je čovjekova duhovna dimenzija Bog, on je po njoj neograničen - po njoj sve može nadoknaditi, ozdraviti i ostvariti se. No, ako čovjek ima pozitivne i stvaralačke misli, tek tada postaje novi stvor ... Čovjek može vjerovati samo nekome tko čuva njegov život, pokraj kojega zna da ostaje zauvijek živ. Stoga je vjera najprije spoznaja da čovjeka netko voli. Ja vjerujem je temeljna stvarnost onoga što čovjek jest, jer čovjek je ono u što vjeruje - kazao je fra Ivan i izrečene tvrdne dodatno osnažio izjavom bl. Majke Terezije: „Svoju snagu crpite jednostavno iz radosti za Isusa. Budite sretni i puni mira. Prihvatite sve što On daje i dajte sve što On uzima s velikim osmjehom."

Nakon završetka svečanog misnog slavlja član vjernici su imali priliku posjetiti prodajni štand Frame Čitluk, na kojem su članovi Frame prodavali adventske vijence i ostale božićne ukrase koje su sami izradili.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Citluk.ba