Počela berba grožđa u Brotnju: Kvaliteta je iznimno dobra, a urod nešto veći od prosječnog

Brotnjo, berba, Berba grožđa
U berbu žilavke i blatine bit će angažirano oko 120 berača, što Vinarijinih uposlenika i što sezonskih radnika koje je sve teže pronaći. Kako je početak „trganja" događaj koji je od iznimnog značenja i za Vinariju i cijelu općinu Čitluk, o ovogodišnjoj vinogradarskoj godini, berbi, urodu i kvaliteti grožđa te otkupnim cijenama,razgovarali smo s glavnim enologom Vinarije Čitluk, doc. dr. sc. enologije Tihomirom Prusinom, inače nositeljem katedre Vinarstva i tehnologije vina na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i jedinim doktorom enologije u Hercegovini.

Kakva je bila ovogodišnja vinogradarska godina?

- Ovogodišnja vinogradarska godina bila je jako teška, posebice što se tiče peronospore jer je peronospora „obrala" grožđe već u lipnju. Naime, velike količine oborina tijekom svibnja i lipnja, a osobito početkom lipnja, uzrokovale su infekciju (zarazu) vinograda plamenjačom (peronosporom), a plamenjača se na listovima pojavila tek poslije 20. lipnja. Pojedini vinogradi bili su toliko zaraženi i uništeni da postoje toliko uništeni vinogradi u malim gospodarstvima da doslovce nama ni bobice grožđa. Međutim, Vinarija Čitluk pratila je prognoznu službu za zaštitu vinograda koja je instalirana na našoj plantažu Dubrava u Čitluku. Ona nam je svojevrsna vodilja kada treba štititi vinovu lozu jer se u toj službi pokazuje kada vtreba štititi vinograde od infekcije. Čim dođe do infekcije, vinova loza se u roku od 48 sati mora zaštititi kako se kasnije ne bi razvila bolest. Budući da smo mi u Vinariji Čitluk sve svoje plantaže zaštitili na vrijeme, dakle u tom roku, naše grožđe je izuzetno zdravo.

Kakva je kvaliteta grožđa?

- U svim broćanskim vinogradima u kojima je ostalo dravo grožđe, ova vinogradarska godina bit će za pamćenje po kvaliteti i prosječnom urodu, što mene kao enologa veseli jer ja ne volim kad je pretjeran urod. Ove godine je osrednji urod, a na temelju analiziranja uzetih uzoraka s pojedinih plantaža, grožđa je vizualno zdravo, a kemijski sastav grožđa, odnosno omjer šećera i kiselina u grožđu, je idealan. Stoga je očekivati jednu izvrsnu vinarsku godinu. Opet ponavljam, to se odnosi samo na one vinograde u kojima je sačuvano zdravo grožđe. Inače, u ovoj godini je bilo dovoljno oborina, pa grožđe nije trpjelo od suše i ima izvrstan omjer šećera i kiselina. Naime, mi smo u južno podneblje u kojem za vrućih ljeta bez oborina dolazi do pada kiselina i prisilne zriobe grožđa. Ova godina nema prisilne zriobe, kiseline su umjerene, pače idealne, pa očekujem izvrsnu kvalitetu, posebice bijelih vina., naravno ako to grožđe dođe u ruke pravog znalca koji zna preraditi grožđe i proizvesti vino - ističe Tihomir Prusina.

Kako se Vinarija Čitluk pripremila za prihvat i preradu grožđa?

- Vinarija se dobro pripremila za ovogodišnju berbu. Mi se uvijek moderniziramo, uvijek nešto novo radimo, vršimo nove pokuse te gotovo svake godine proizvedemo neko novo vino. Pretprošle je godine to bio pjenušac Brocco, koji se proizvodi na bazi sorti Chardonnay i Žilavka u jednakom omjeru, ubranog plantaže Trtle koje sadrži 17 do 17,5 posto šećera. Prošle godine smo proizveli Rose vino od sorte blatina koje smo ovih dana plasirali na tržište.

S koliko hektara plantažnih vinograda raspolaže vinarija Čitluk?

Vinarija raspolaže s oko 250 ha plantažnih vinograda, a dio grožđa otkupljujemo sa 100 ha Hercegovina vina Mostar, a ostatak prerađuje za njihove potrebe.

Hoće li Vinarija Čitluk otkupljivati tržne viškove grožđa od privatnih vinogradara?

- Uvijek, baš uvijek i svake godine Vinarija Čitluk otkupi sve ponuđene tržne viškove grožđa s područja Hercegovine. No treba i nas razumjeti jer za vrhunsku i za kvalitetnu kategoriju vina, mi isključivo biramo svoje grožđe. Zato obavljamo selektivnu berbu po parcelama za pojedine sorte. Ne možemo kontrolirati privatne vinograde pa pri otkupu njihovo grožđe ide u nižu kategoriju jer je to ono mješavina više sorti grožđa. Stoga otkup grožđa od privatnika vršimo tjedan pri kraju berbe na našim plantažama kako bismo vidjeli koliko su popunjeni naši kapaciteti. Napominjem da zbog Vinarije Čitluk s nikada do sada nije ostala neotkupljena niti jedna bobica grožđa u Hercegovini Ali, ne možemo u isto vrijeme otkupljivati grožđe od privatnika i brati svoje grožđe jer mi obavljamo selektivnu berbu te beremo samo zrelo grožđe, o čemu odlučuje isključivo enolog - naglašava Prusina.

Kolike će biti otkupne cijene grožđu?

- Vinarija Čitluk već dugi niz godina grožđe od privatnika okupljuje po cijeni, 1,10 KM po kilogramu., bez obzira na količinu sladora. Neke privatne vinarije, koje nemaju dovoljno svog grožđa, plaćaju 1,40 do 1,50 KM po kilogramu, a ako imaju svoje grožđe oni su nesigurni otkupljivači - jedne godine vam otkupe grožđe, a druge ne. Vinarija Čitluk otkupi sve ponuđene tržne viškove grožđa, samo napominjem da privatnici trebaju biti strpljivi.

Koliko berača sudjeluje u „trganju"?

- Berba je počela 8. kolovoza i trajat će oko mjesec dana, a u njoj će a ukupno sudjelovati oko 120 berača, od čega je najviše sezonskih radnika iz Brotnja, Mostara, Bune i Stoca, uglavnom onih koje angažirano pri pljevidbi vinove loze. Moram reći da nam je svake godine sve teže pronaći berače jer nije lako brati grožđe.

Koliko ih plaćate?

- Uz jedan besplatan obrok, svaki berač dnevno može zaraditi 40 do 50 KM ukoliko ispuni normu od 500 kg ubranog grožđa, a ima aktivnijih berača koji zarade i 60 KM dnevno.

Što biste poručili vinogradarima?

- Privatni vinogradari koji su ozbiljniji, zaštitili su svoje vinograde imaju zdravo grožđe i imat će kvalitetno vino. Lijenčine su ove godine došle na naplatu - rekao je T. Prusina i poručio im da slijedećih godina veću pažnju poklone zaštiti svojih vinograda.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ

Brotnjo.info