OV Čitluk usvojilo odluku o smanjenju ekološke pristojbe

Čitluk

... posebnog komunalnog doprinosa – ekološke pristojbe i niz drugih akata, dok odluka kojom bi se utvrdili platni razred i koeficijenti za plaće, dodatci na plaću i naknade plaće izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih dužnosti i savjetnika, državnih službenika i namještenika općine Čitluk ponovno nije dobila potreban broj glasova za usvajanje.

Odluka o platnim razredima i koeficijentima, kao i Odluka o davanju suglasnosti za prijenos suvlasničkog udjela nad Sveučilištem u Mostaru, nije bila na predloženom dnevnom redu za 18. sjednicu OV Čitluk, ali obje ove odluke uvrštene su na dnevni red nakon što ih je predložio načelnik Ivo Jerkić i nakon što je provedena potrebna procedura za izmjenu dnevnog reda.

Nakon usvajanja izmijenjenog dnevnog reda, usvajanja zapisnika s prošle sjednice i pitanja vijećnika ravnateljica Dječjeg vrtića Čitluk Zdenka Pehar i ravnatelj Centra za socijalni rad Čitluk Zdenko Markota prezentirali su izvješća o radu za 2013. godinu ustanova iz kojih dolaze koja su vijećnici usvojili jednoglasno.

Jednoglasno je usvojen i odluka kojoj se daje prethodna suglasnost za prijenos suvlasničkog udjela nad Sveučilištem u Mostaru u korist HNŽ, a sve s ciljem da mostarsko Sveučilište uđe u sustav financiranja županije HNŽ, odnosno proračun.

Vijećnici OV Čitluk i na jučerašnjoj sjednici raspravljali su o koeficijentima za plaće potrebnim za obračun plaća izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih dužnosti i savjetnika, državnih službenika i namještenika općine Čitluk, a nakon provedene rasprave za usvajanje ove odluke glasovalo je 12 vijećnika, 9 ih je bilo suzdržano i jedan protiv, tako da ova odluka nije dobila većinu potrebnu za usvajanje.

Odluku kojom se određuje da će se poseban komunalni doprinos - ekološka pristojba prepoloviti vijećnici su usvojili. Stoga se visina doprinosa utvrđuje u iznosu od 30 KM za I zonu, 20 KM za II zonu i 10 KM za III zonu. Odluka o naplati ekološke pristojbe izmijenjena je na temelju prijedloga od strane MZ Bijakovići i MZ Međugorje, a u izmijenjenu odluku uvrštene su izmjene i u kaznenim odredbama.

Uz navedene odluke vijećnici su također usvojili: Prijedlog odluke o upisnim područjima osnovnih škola u općini Čitluk, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o provođenju Prostornog plana općine Čitluk za razdoblje 2010.-2020. godine, a nakon provedbe javnog poziva na uvid u idejni projekt radi izjašnjenja vijećnici su usvojili zaključak kojim se daje suglasnost J.P. „Hrvatske telekomunikacije" d.d. Mostar za postavljanje GSM bazne stanice na poslovnom objekt „Barpeh" d.o.o. Čitluk u Međugorju budući da u trajanju javnog poziva nije bilo prigovora od strane vlasnika parcela i nositelja drugih stvarnih prava u Gospodarskoj zoni Tromeđa.

Pod točkom razno načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić upoznao je vijećnike sa situacijom vezanom uz rekonstrukciju dijela regionalne ceste R-425a koji prolazi kroz općinu Čitluk, a vijećnici su nakon toga usvojili zaključak kojim se ovlašćuje Općinskog načelnika da može u ime Općine Čitluk poduzimati sve mjere i radnje u svezi rješavanja imovinsko-pravnih pitanja za potrebe sanacije i rekonstrukcije regionalne ceste R-425a (dio koji prolazi kroz općinu Čitluk), sve u okviru završetka radova na čvoru „Zvirovići" koridora Vc.

Usvojenim zaključkom Općinski načelnik obvezuje se da u slučaju davanja materijalnih sredstava ili zamjene nekretnina od strane Općine Čitluk za potrebe rješavanja imovinsko - pravnih odnosa podnese zahtjev za naknadu sredstava prema Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a naročito prilikom podnošenja zahtjeva od istih za uknjižbu nad nekretninama koje su izvlaštene za potrebe sanacije i rekonstrukcije navedene regionalne ceste.

Također, vijećnici su pod ovom točkom dnevnog reda upoznati s pristiglim zahtjevima za produljenje radnog vremena ugostiteljskih objekata na području općine Čitluk te su ovlastili načelnika Ivu Jerkića da donese ovakvu odluku kao i ranijih godina kada produljenje radnog vremena ugostiteljskih objekata nije izazivalo probleme.

Izvor: Brotnjo-online.com