Obilježena 23. obljetnica pogibije hrvatskog viteza Ante Gašpara

ante gašpar, obljetnica, Čitluk
... Počast poginulom pripadniku 4. gardijske brigade danas su odali članovi obitelji, suborci, izaslanstvo Općine Čitluk predvođeno načelnikom Ivom Jerkićem i predsjednikom Općinskog vijeća Čitluk Marinom Radišićem, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Čitluk i grada Vrgorca i članovi satnije rezervnog sastava policije za posebne namijene iz PS Čitluk.

Poginulom Gašparu na 23. obljetnicu stradanja počast je odana polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i skrušenom molitvom. Nakon posjeta mjestu stradanja Ante Gašpara dužna počast je odana i poginulima Ivici Paratu, Neni Vučici i Vladi Gotovcu, a odavanju počasti kod spomen obilježja poginulim članovima 4. gardijske brigade pridružio se i Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja HNŽ.

- Sve što mogu reći, i to stalno ponavljam ne samo ja nego i svi članovi koji su prošli ovu bojišnicu, je da nam je ovaj od svih terena koje smo prošli bio najteži te da nam je nekako ostao u sjećanju i najviše pri srcu. Možete primijetiti da se na ovom mjestu okupimo u najvećem broju, a razlog za to je što nas s ovim mjestom veže nešto posebno, jedna nevidljiva nit. Bili smo zajedno u ratu, sada smo zajedno u miru. Svim ljudima odavde se zahvaljujem što se sjećaju svih naših poginulih i održavaju spomen mjesta pogibije - rekao nam je Boro Milićević, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade - Podružnica Vrgorac.

Gospodin Milićević na mjestu stradanja Ante Gašpara prenio je nazočnima pozdrave od svojih članova iz Vrgorca koji danas nisu mogli nazočiti obilježavanju obljetnice, kao i pozdrave gospodina Bože Zadre, predsjednika krovne Udruge veterana 4. gardijske brigade HV.

Dok nam živo srce bije, gajit ćemo ovu tradiciju

- Ovu ćemo tradiciju gajiti i održavati sve dok nam živo srce bije i dok nas bude živih - zaključio je gospodin Milićević, a načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić nam je kazao kako Općina Čitluk svake godine nastoji na dostojanstven način obilježiti obljetnicu stradanja hrvatskog viteza Ante Gašpara koji je poginuo na Slipčićoma braneći prostor općine Čitluk.

- Danas su ovdje članovima obitelji pokojnog Ante Gašpara, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Čitluk i grada Vrgorca, zajedno s pripadnicima 4. gardijske brigade HV i pripadnicima rezervnog sastava policije za posebne namjene PS Čitluk. Svake godine zajedno nastojimo obilježiti dan pogibije Ante Gašpara i njegovih suboraca koji su branili područje općine Čitluk od agresora. Ovo je samo jedan znak zahvalnosti poginulim hrvatskim vitezovima što ćemo nastaviti organizirati svake godine - rekao nam je načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić kod mjesta stradanja u Slipčićima.

Nakon posjeta mjestima stradanja i odavanja počasti kod spomen obilježja poginulim članovima 4. gardijske brigade u Tepčićima je slavljena sv. Misa koju je predvodio don Ivan Turudić, župnik župe. sv. Ante Padovanskog Ploče-Tepčići.

Ivica Jelavić ultramaratonom odao počast poginulom suborcu

Za kraj kažimo kako je poginulim suborcima posebnu počast i ove godine odao poznati hrvatski ultramaratonac Ivica Jelavić. Ovaj profesor povijesti u spomen i u čast svojih poginulih suboraca i ove se godine odlučio na iscrpljujući ultramaraton dug više od 60 kilometara.

Višestrukog sudionika i pobjednik prestižnih svjetskih natjecanja susreli smo u Čitluk dok je na podnevnom suncu sa zastavom u rukama prolazio pored Osnovne škole fra Didaka Buntića.
Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Citluk.ba