FOTO  Mostarski biskup dr. Ratko Perić krizmao 85 mladića i djevojaka iz župe Čitluk

Čitluk, krizma
U prepunoj i lijepo urešenoj župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku, svečano misno slavlje predvodio mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanski. Povod današnjem pohodu prvoga čovjeka Crkve u Hercegovini župi Čitluk bio je sakrament svete potvrde kojeg je primilo 85 mladića i djevojaka iz župe Čitluk, uglavnom učenika prvih razreda čitlučke Srednje škole.

Krizmanike je za svetu potvrdu pripremao čitlučki župnik fra Moro Šego, a svojim nastupom u pjevanim dijelovima mise današnju svečanost u Čitluku uveličali su članovi Župnog zbora Krista Kralja koje je pripremala s. Slavica Kožul.

Prije početka svete mise, kroz mnoštvo roditelja, rodbine i ostalog vjerničkog puka, od župnog ureda prema svečano urešenom oltaru crkve Krista Kralja, u svečanim odorama u crkvu je ušla kolona krizmanika i njihovih kumova.

Na početku misnog slavlja tople riječi dobrodošlice biskupu su uputili krizmanici Ana Pehar i Deni Obrdalj, a cvijeće mu je uručila Petra Milićević.

Nakon što se zahvalio na riječima dobrodošlice, u prigodnoj propovijedi u mons. Ratko Perić, uz ostalo, govorio je o daru straha i strahopoštovanja prema Bogu i Božjim zapovijedima, pri čemu je isticao Isusove riječi ohrabrenja „Ne bojte se !„ koje se više od 30 puta spominju u evanđelju. Kazao je kao te Isusove riječi potvrđuju da je On gospodar života i smrti i da je svojom božanskom snagom uskrsnuo. Biskup je krizmanicima rekao da se ničega ne trebaju bojati ukoliko kroz život budu poštivali Boga i pridržavali se božjih zapovijedi te ih pozvao da prema Bogu uvijek imaju strahopoštovanje.

- Vi danas primate sedam darova. Među tim darovima na osobit način vam baš ovaj preporučujem - strahopoštovanje. Božji strah. Strah pred Bogom da Boga ne uvrijediš, da Bogu ne naneseš nekakvo zlo. Neće se Bog zbog toga promijeniti, ti ćeš se promijeniti... Danas ti Duh Sveti daje tu pomoć i taj dar da to nosiš u životu, da ti Duh pomogne da u puno većoj mjeri nego prije krizme surađuješ s ovim darom - rekao je biskup Perić te pozvao krizmanike da se ponašaju prema pravilima škole, Crkve i Božjeg zakona.

Današnjim primanjem sakramenta svete potvrde krizmanici su postali svjesni da preuzimaju veliku odgovornost, zadaću i obvezu kroz život čiste savjesti darove Duha svetoga razvijati, usavršavati i po njima živjeti jer su to znaci milosti, jedinstva, zajedništva, vjere, nade i neizmjerne božje ljubavi.

Mostarski biskup krizmanicima je poželio da im dar Duha Svetoga u sakramentu svete potvrde dadne snagu za istinsku vjeru, obraćenje, ljubav, poniznost i prevladavanje svih iskušenja i izazova s kojima će se u životu susretati.

Na kraju svete mise na udijeljenom sakramentu svete potvrde biranim su se riječima biskupu Periću zahvalili krizmanici Matea Stojić i Tea Jukić i te čitlučki župnik fra Miro Šego. Krizmanici su su tom prigodom ocu biskupu na dar predali cvijeće i košaru napunjeni vrijednim plodovima iz broćanskog kraja.

Nakon svete mise na kojoj su opečaćeni darom Duha svetoga i snagom kršćanske zrelosti i punoljetnosti, čitlučki krizmanici dugo su primali čestitke ne skrivajući pritom osmjeh na licu i radost u srcima zbog događaja koji će pamtiti cijeli život, a za uspomenu su se i fotografirali s biskupom.


Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info