Hutovo blato među najugroženijim ekosustavima

Hutovo blato, Mogorjelo, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vremenska prognoza, BIH, vremenska prognoza, vremenska prognoza, foto priča, Hutovo blato

Tim povodom, a u sklopu današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana zaštite močvara i močvarnih staništa čiji je ovogodišnji moto "Močvare za našu budućnosti: Živjeti održivo", iz spomenutog ministarstva su pozvali sve korisnike prostora Hutova blata na suradnju i koordinaciju u provođenju obveza očuvanja i razumnog korištenja ovog vrijednog prirodnog resursa.

Također, iz resornog ministarstva pozivaju na podizanje osobne i kolektivne svijesti o vrijednosti i pozitivnim učincima močvara i močvarnih staništa za našu budućnost.

Hutovo blato prvo je močvarno stanište koje je Bosna i Hercegovina još 2001. upisala na popis močvara od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije čime je ono dobilo status prirodnog dobra koje predstavlja bogatstvo cjelokupnog čovječanstva.

Naime, na današnji dan prije 45 godina u iranskom gradu Ramsaru potpisana je Konvencija o močvarnim staništima, koja je najvažniji međuvladin sporazum, a čini okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom iskorištavanju močvara.

Konvencija, koja broji više od 160 država potpisnica, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, obvezuje stranke potpisnice na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju kao i na posebne obveze vezane uz močvarna staništa od međunarodne važnosti koja se upisuju u tzv. Ramsarski popis.

Fena