FOTO  Dr. Dragan Čović otvorio 59. Dane berbe grožđa u Čitluku

Čitluk, dr. Dragan Čović, Dani berbe grožđa

...59. turističko-kulturno-gospodarsku manifestaciju „Dani berbe grožđa - Brotnjo 2014."
Događaju su nazočili i potpredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Domu naroda Parlamenta BiH, Borjana Krišto, član Predsjedništva HDZ-a BiH i predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, član Predsjedništva HDZ-a BiH, Dragan Vrankić, potpredsjednik HDZ-a BiH i ministar u Vladi HNŽ-a, dr. Mladen Bošković, ministri u Vijeću ministara, Bariša Čolak i Damir Ljubić, te mnogi drugi članovi HDZ-a i HNS-a BiH.

Okupljanje je započelo ispred srednje škole fra Slavka Barbarića odakle su svi sudionici manifestacije svečanim mimohodom krenuli na Broćanski trg gdje je dr. Čović svečano otvorio manifestaciju „Dani berbe grožđa - Brotnjo 2014".
Na ovim, 59. Danima berbe grožđa u Čitluku, u ime domaćina obratio se načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić. Prigodan govor održao je i dr. Čović.
„Naša je želja da se upravo kroz ovakve manifestacije svaki dan dođemo ponositi, jer grožde je nešto posebno, od njega proizvodimo vino koje je mnogo više od običnog proizvoda kojeg nudimo danas u svijetu. Nema destinacije u svijetu gdje danas ne možete čuti za Hercegovinu, za Brotnjo, bez obzira govorili mi o Australiji, Americi, Novom Zelandu, Aziji, ili nekom drugom kraju svijeta. Vi ste, dragi proizvođači, dragi vinari i vinogradari, otišli mnogo dalje od toga što može ova država i njena administracija i njeno uređenje uspijevati da vas prati. Vi ste otišli korak dalje i dostigli jedno savršenstvo. U suradnji s našim Sveučilištem i onim idejnim institucijama koje rade na ovim projektima, ja sam uvjeren da danas možemo kazati da proizvodimo najbolja vina u svijetu , što po tome što smo dobili mnoštvo najvećih i najprestižnijih priznanja diljem svijeta . Ova godina možda nije najbolja što se tiče klimatskih, vremenskih uvjeta, ali bilo je i gorih godina u povijesti i Brotnja i Hercegovine, pa smo živjeli i preživljavali. Ja sam siguran da tehnološka razina koju ste vi dostigli kad su u pitanju vinogradi i podrumarstvo, dat će rješenja i za ovakve klimatske nepogode. Svima nama na ponos da možemo kazati, da ćemo uraditi puno više kroz implementaciju izbornih rezultata da vi više nikad nemate problema, da vas se na adekvatan način prati kad su u pitanju poticaji, kad je u pitanju zakonodavna regulativa, da bi vaši rezultati jednostavno mogli biti još bolji, a da mi budemo do kraja u funkciji tih vaših rezultata. Ja sam uvjeren da ćemo u tome do kraja uspjeti. Na kraju, od srca vam želim poručiti , čuvajmo svoju kulturnu baštinu, sve ovo što nam je od Boga dano što vidimo danas ispred sebe, pozdravljajući sve drage goste koji nam prezentiraju ovo što je kod njih vrijedno. Ja sam uvjeren da se imamo čime danas ponositi kad je u pitanju gospodarstvo, kad je u pitanju turizam i kad je u pitanju infrastruktura" rekao je dr. Čović.

Nakon službenog otvaranja 59. Dana berbe grožđa - Brotnjo 2014, izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH obišlo je vinare i kušalo njihova vina.
Na manifestaciji su nastupila brojna kulturno-umjetnička društva, a upriličen je i koncert tamburaškog sastava Fijaker.