Don Tomislav Zubac iz Služnja svečano proslavio svoju Mladu misu

don Tomislav Zubac, studenci
...iz Služnja, koji je za svoje mladomisničko geslo odabrao riječi sv. Ignacija „Na veću slavu Božju i spasenje čovjeka". Uz brojne svećenike, redovnike, redovnice, bogoslove i ministrante, tom velikom don Tomislavovu euharistijskom slavlju nazočili su mladomisnikovi roditelji, braća i sestre i ostali članovi obitelji, brojna rodbina, prijatelji te mnoštvo župljana i ostalog vjerničkog puka iz cijeloga Brotnja.

Slavlje je počelo procesijom svećenika od župnog dvora do župne crve. Po dolasku u prepunu čitlučku župnu crkvu, u ime župne zajednice mladomisnika, njegove roditelje, braću i sestru te vjernike pozdravio je čitlučki župnik fra Miro Šego, koji je istaknuo kako Župa Čitluk nakon 18 godina ove godine slavi dvije mlade, što je „doista veliki dar za našu župu, ali i hrvatski narod Hercegovine", te u ime vjernika don Tomislavu poželio da čitav život snažno naviješta vjeru kao Kristov svećenik. Potom su svoj roditeljski blagoslov mladomisniku dali njegov otac Ante i majka Marina, nakon čega je don Tomislav započeo svečano euharistijsko slavlje.

Nadahnuta propovijed vlč. Marija Tomljanovića

U nadahnutoj propovijedi prigodne riječi slavljeniku don Tomislavu i ostalim vjernicima uputio je njegov školski kolega vlč. Mario Tomljanović iz Rijeke. Uspoređujući sijača o kojem Isus govori i Evanđelju, don Mario je istaknuo kako Riječ božja ponekad pada u površno, ponekad u tvrdoglavo, a ponekad i u otvoreno srce. Don Tomislavu je poručio da o svećeniku ovisi kako će Riječ božju „posijati" te kazao da je siguran da je mladomisnikovo srce za nju otvoreno.

- Biti svećenik znači biti drugi Krist, znači biti jednostavan i ponizan poput Krista Kralja. Sjeti se o onih riječi : 'Poniznost je najplodnije tlo nas kojem raste bilje Božje ljubavi" - rekao je don Mario te istaknuo kako su vjera i svjedočenje dva najvažnija imperativa u svećeničkom životu.

Na kraju Mlade mise don Tomislav je održao vrlo dirljiv govor te se zahvalio dragome Bogu, svojim roditeljima, braći i sestrama te ostaloj rodbini, propovjedniku, svećenicima, odgajateljima, prijateljima, kumovima i ostalima koji su mu bili podrška na putu do oltara kao i svima koji su pomogli oko održavanja Mlade mise. Misno slavlje don Tomislav je završio svečanim mladomisničkim blagoslovom vjernika.

Kažimo i to da su euharistijsko slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uzveličali članovi velikog župnog zbora pod ravnanjem s. Slavice Kožul.

Po završetku svečane Mlade mise obitelj, rodbina, prijatelji i ostali vjernici imali su prigodu čestitati mladomisniku i za uspomenu na taj veliki događaj s njim se fotografirati. Slavlje je potom nastavljeno u čitlučkom Hotelu „Kaktus" gdje se okupilo više od tisuću uzvanika.

Kratki don Tomislavov životopis

Mladomisnik don Tomislav Zubac rođen je u Čitluku 14. studenog 1989. godine u obitelji Ante i Marine r. Vučić. U Čitluku je završio osnovnu školu i gimnaziju, a potom filozofiju i teologiju u studirao u Splitu i Rimu gdje je i diplomirao. Za đakona je zaređen na svetkovinu Bogojavljenja (7. siječnja) u Čapljini, a đakonsku praksu obavljao je u Župi Blagaj-Buna. Na ovogodišnju svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru za svećenika ga je zaredio mostarski biskup, monsinjor dr. Ratko Perić.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info