Čitluk: Dragan Dodig iz Gradnića s balkona svoje kuće ubio odraslu vučicu

Čitluk, vuk, Dragan Dodig
To, međutim, ne vrijedi za Dragana Dodiga - Buću, iskusnog i strastvenog lovca iz Gradnića u općini Čitluk, člana tamošnje lovačke sekcije. Rano jutros taj je lovac bio sretne ruke i s balkona svoje obiteljske kuće uspio ubiti odraslu vučicu tešku 40-ak kilograma. Vučica najvjerojatnije ima mladunčad jer se, u potrazi za lovinom, došuljala u samo dvorište.

- Dok sam jutros na balkonu pio jutarnju kavu, primijetio sam da su se moji kerovi uznemirili i počeli bježati. Pogledao sam i 40-ak metara od kuće ugledao vuka, uzeo sam lovačku pušku, s balkona nanišanio, opalio i ubio je. Ja sam zaljubljenik u prirodu i strastveni lovac kojem ruka nikad nije zadrhtala - pohvalio nam se Dragan i nastavio:

- Vukovi su u posljednje vrijeme pričinili goleme štete na ovim prostorima. Prije nekoliko dana upali su u tor Paočanke Janje Zubac i zaklali 13-ero janjaca i kozlića koje je dan ranije dovezla iz planine kako bi ih prodala. Stradalo je još mnogo janjaca, ovaca, koza i ostalih životinja na području Gradnića, Paoče, Vidovića, Blizanaca, Vionice i ostalih mjesta. Vukovi su se toliko namnožili i oslobodili da, u potrazi za lovinom, više ne prezaju čak i danju napadati stoku u štalama i među kućama - ističe Ddragan.

Je li vam ovo prvi ubijeni vuk u lovačkoj karijeri?

- Da, prvi kojeg sam „uživo" sreo i, eto, odmah ubio.

Što na to kažu ostali lovci? Jesu li ljubomorni?

- Nisu, ali samo zato što ih još nisam sustigao. Neki od njih su ubili i po dva vuka, neki čak jednim metkom oba. Skupa smo odrasli i živjeli, ja sam kopija tih lovaca - našalio se Dragan.

Budući da u cijeloj Hercegovini pa tako i na području čitlučke općine ima mnogo vukova koji svako malo u čoporima ili pojedinačno napadaju domaće životinje i stanovnicima pričinjavaju goleme štete, vijest o ustrijeljenoj vučici, brzo se proširila cijelim krajem pa Dragana Dodiga prijatelji zovu sa svih strana i čestitaju mu na uspjehu.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ

brotnjo.info