FOTO  U Čapljini obilježena 23. obljetnica oslobađanja južne Hercegovine

HDZ BiH, Čapljina, Lipanjske zore

Središnjem skupu zahvale prethodila je misa za poginule branitelje održana na Ševaš brdu s početkom u 10.00 sati.

Tako su vijence ispod Spomen obilježja u Počitelju položila i svijeće zapalila izaslanstvo Općine Čapljina predvođeno načelnikom općine dr. Smiljanom Vidićem, potom izaslanstva Općinskog vijeća Čapljina i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Čapljina, HDZ-a Bosne i Hercegovine, Hrvatskog narodnog sabora (HNS), susjednih Općina i braniteljskih udruga iz Gruda, Čitluka, Stoca, Neuma, Ljubuškog, Ravnog i Mostara, kao i ministarstva Oružanih snaga BiH i učenika te djelatnica obrazovnih institucija Općine Čapljina.

Skupu se prvo obratio predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja FBiH Lazar Martinović koji je kazao je uspješnom provedbom akcije ''Čagalj'' u sklopu Lipanjskih zora potučen hercegovački korpus vojske Republike Srpske, deblokirani Čapljina i Metković te oslobođeni Stolac i istočni dio Mostara.

''Time je omogućen povratak tisuća protjeranih tijekom travanjske agresije JNA na dolinu Neretve i područje jugoistočne Hercegovine. Samom osloboditeljskom operacijom HVO-a u Hercegovini stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja hrvatske vojske do konačnog deblokiranja Dubrovnika i dubrovačkog primorja i u konačnici oslobađanja ukupnog teritorija juga RH koji je bio pod okupacijom više od godinu dana.

Bez pobjede HVO-a u operaciji Čagalj dolazilo je u pitanje oslobađanje cijeloga juga Hrvatske od Neretve do prevlake. Nakon borbenih djelovanja, na ovom dijelu bojišta situacija se smiruje. HVO utvrđuje dostignutu obrambenu crtu koja se pruža Podveležje - Dubravska visoravan - podnožje Hrguda - istočni prilazi Stocu.

Njezinim smjerom u potpunosti je nastavljena crta bojišnice hrvatske vojske na južnom bojištu što je jamčilo sigurnost i otklanjalo opasnosti od napada neprijateljskih snaga u bok snaga hrvatske vojske. Srpske postrojbe povukle su se na vrhunce Veleži, Snježice, Hrguda i žegulje, odakle su topništvom napadale novooslobođeno područje'', poručio je Martinović

Dopredsjednik OV Čapljina Pero Knežević istaknuo je kako ovo nije običan dan u povijesti Čapljine i čitavog ovog kraja.

''Ovaj dan dao je pravo i mogućnost da hrvatski narod ovoga kraja živi svoj život i svoju povijest. 

Ne možemo a da ne spomenemo hrvatsko jedinstvo iz tog vremena, koje je bilo naše najjače oružje u oslobodilačkoj akciji Lipanjske zore. Taj događaj i ta pobjeda ugrađeni su u temelje Bosne i Hercegovine, i ona daje pravo na sigurnost i ravnopravnu budućnost Hrvatima u državi triju konstitutivnih naroda, a ništa tako ne zbližava i motivira kad se brani pravo na postojanje i kad se to pravo obrani. Ovdje je upravo takav primjer.

Bilo je to čuvene 1992. godine, godina našega ponosa i slave. Nažalost, u poslijeratnom vremenu bilo je među nama onih koji su zbog osobnih karijera bili spremni razbijati hrvatsko jedinstvo, pa tako tražiti i rješenja naših problema negdje drugdje.

U nadi da ćemo i naredne godine na ovaj veliki dan prisjećati se svih tih događaja oko lipnja 1992. godine, govoriti o daljnjim pozitivnim pomacima na ovom našem pitomom području bogatom tradicijom i kulturom, u ime tijela Općine Čapljina izražavam punu zahvalnost svima onima koji su nam omogućili da uživamo slobodu koju danas imamo, položivši za nas svoje živote'', rekao je Knežević.

OO HDZ BiH Čapljina