Stvoreni preduvjeti za očuvanje ptica na području Čapljine

Hutovo blato, Mogorjelo, konferencija, hotel mogorjelo, ptičje vrste, očuvanje i valorizacija

Crne Gore, održala je jučer završnu konferenciju u hotelu "Mogorjelo" u Čapljini na kojoj su predstavljeni rezultati i aktivnosti projekta koji je dao doprinos očuvanju i valorizaciji raznovrsnosti ptičjih vrsta kroz zajedničke intervencije između BiH i Crne Gore.

346 vrsta ptica

Dva glavna mjesta implementacije projekta su Park prirode Hutovo blato u BiH i Tivatska solila u Crnoj Gori, na kojima privremeno ili stalno boravi 346 vrsta ptica.
Na konferenciji su se obratili Massimo Mina, voditelj Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Izaslanstva EU-a u BiH, Silvana Grispino, direktorica OXFAM ureda u BiH, i Željko Bonić, pročelnik Odjela za gospodarstvo Općine Čapljina.
Massimo Mina je ovom prilikom objasnio kako je projekt vrijedan 350.000 eura, a trajao je dvije godine. "Cilj mu je bio prekogranična suradnja između BiH i Crne Gore s akterima koji su bili uključeni u prezervaciju i zaštitu ptica i područja na kojemu obitavaju ptice", kazao je Mina za Dnevni list.

Odlična suradnja

Željko Bonić je istaknuo kako je Čapljina imala odličnu suradnju s OXFAM-om i projektima vezanima za zaštitu okoliša.
"Ovaj projekt stvorio je odlične preduvjete za zaštitu ptica, kojih na području Čapljine ima veliki broj, kako migracijskih, tako i onih koji obitavaju tu tijekom cijele godine, što samo po sebi govori o važnosti ovog projekta", rekao je Bonić.
Kažimo i kako je kroz projekt bilo izravno uključeno više od tisuću ljudi, zatim lokalne zajednice, odnosno kompletna zajednica koja može na bilo koji način utjecati da se smanji krivolov te da se sačuvaju ptičja staništa.