Smotra folklora oduševila Čapljince i goste

folklor

Smotra je okupila devet kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, piše Dnevni list.

Manifestacija je započela okupljanjem društava na središnjem gradskom Trgu kralja Tomislava. Više stotina folkloraša svih uzrasta u tradicijskim nošnjama svoga kraja potom se zaputila čapljinskim ulicama do Trga bana Jelačića ispred željezničkog kolodvora.

Običaji, pjesme, plesovi

Program je tradicionalno trebao biti održan među zidinama ville rustice Mogorjelo, no zbog kiše program je održan na Domu kulture u Trebižati, gdje su se sva društva predstavila većem broju gledatelja.

Stari napjevi, prikazivanje starih običaja, pjesma, plesovi i izvorna kola samo su dio onoga što se moglo vidjeti i čuti u Trebižatu.

Ovu smotru izvornog tradicijskog blaga hrvatskog naroda HNŽ-a i gostujućih društava iz Hrvatske uvijek na poseban način organiziraju HKUD ‘Seljačka sloga' Trebižat i HKUD ‘Zora' Struge - Gorica, a sve pod pokroviteljstvom načelnika općine Čapljina.

I ovaj je put sve sudionike smotre promatrala i ocjenjivala stručna komisija te je na kraju i predstavila svoja zapažanja.

Brojni KUD-ovi

Publika je u Trebižatu tako uživala u pjesmama, plesovima i igrama koje su priredili članovi HKUD ‘Seljačka Sloga' -Trebižat, HKUD ‘Zora' -Struge-Gorica, HKUD ‘Šurmanci' - Šurmanci, KUD ‘Lijerica' - Slano, HKUD ‘Višići' - Višići, HKUD ‘Stolac' - Stolac, HKUD ‘Vrila' - Dobrič, HKUD ‘Rodoč' - Rodoč i KUD ‘Ponikovska poskičica' Ponikve.