Sastanak delegacije HRS-a sa predstavnicima koordinacije mjesnih zajednica općine Čapljina

hrs

Tosu zaključci sastanka HRS-a i predstavnika koordinacije mjesnih zajednica općine Čapljina.
Slijedom HRS-ove inicijative koja je prošla u Saboru Republike Hrvatske, povjerenstvo HRS-a se sastalo sa predstavnicima mjesnih zajednica općine Čapljina u cilju zajedničkog koordiniranja daljih aktivnosti po pitanju prometovanja graničnim prijelazima u općini Čapljina.

HRS je svoju inicijativu u Sabor pogurao preko zastupnika izabranih u 11. izbornoj jedinici. Inicijativa preimenovanja GP Gabela Polje na određeni period je, po Ugovoru o graničnim prijelazima (Članak 2 Stavak 7) i Zakonom o graničnoj kontroli, jedina realno izvediva opcija koja bi se mogla u kratkom periodu napraviti. Nakon što bi se taj granični prijelaz otvorio na određeni period, u skladu sa Člankom 12 Zakona tražilo bi se od Vijeća ministara produljenje tog perioda na dulji period ili trajno.

Također, pored inicijative o preimenovanju GP Gabela Polje, HRS će pokrenuti inicijativu pojednostavljenja procedure dobivanja pograničnih propusnica. Prva stvar koja bi se morala napraviti jeste povećanje površine pograničnog područja sa 5 km na 30 km, što je u skladu sa Ugovorom i Zakonom. Potrebno je, također, smanjiti troškove dobivanja propusnice (za jednu propusnicu potrebno je i do 100 KM popratne dokumentacije), kao i pojednostaviti diskriminatorne administrativne barijere u vidu pravdanja zahtjeva za propusnicu.

Budući da je GP Gabela Polje prije potpisivanja Ugovora sa Republikom Hrvatskom bio definiran kao prijelaz za međunarodni promet putnika, te naprasno izbačen netom prije potpisa, ne možemo se oteti dojmu kako iza svega ne stoje nečiji partikularni politički ili neki drugi interesi. U dvije godine nakon potpisivanja Ugovora nije napravljeno apsolutno ništa konkretno za rješavanje ovog problema. Ne samo to, Vlada Republike Hrvatske direktno krši ugovor budući da izbjegava imenovanje članova povjerenstva za granična pitanja sa BiH.

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova RH se do 11. srpnja mora očitovati na saborsko pitanje koje je bilo plod HRS-ove inicijative. U skladu sa službenim odgovorom, HRS će zajedno sa koordinacijom mjesnih zajednica općine Čapljina definirati dalje aktivnosti kako bi se ponukalo aktualnu vlast u obadvije države da se pokrenu i konačno ovaj problem riješe za opće dobro. U slučaju daljih blokada ili ignoriranja bilo od strane vlasti u BiH, bilo od strane RH, sa ovim problemom će se ići i u EU Parlament.
I.O. HRS Čapljina