Frančeski rodom iz Čapljine dodijeljena 'Nagrada Anđelko Novaković'

Nagrada Anđelko Novaković , Frančeska Liebmann
Na natječaj je pristiglo 108 radova, a Prosudbeno povjerenstvo za dodjelu Nagrade Anđelko Novaković za 2014. godinu činili su akademik Ante Stamać, Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika, akademik Jakša Fiamengo i Veronika Čelić-Tica, savjetnica za školske knjižnice.

Okupljenima se obratila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dunja Seiter-Šverko, tajnik Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Sandi Antonac te akademik Ante Stamać. Božidar Petrač je kao predsjednik Prosudbenog povjerenstva uručio nagradu za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama Frančeski Liebmann.

Nagrada Anđelko Novaković nosi ime uglednoga pjesnika, esejista i književnoga kritičara, koji je svojim predanim radom zadužio hrvatsku književnost i kulturu u cjelini.

Utemeljena je s namjerom poticanja literarnoga stvaralaštva i nagrađivanja vrijednih književnih ostvarenja mladih.

Frančeska Liebmann rođena je 1981. godine u Čapljini, u Bosni i Hercegovini. U rodnome mjestu pohađala je osnovnu školu i gimnaziju, a 2006. godine diplomirala kroatistiku i germanistiku na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Nakon kratkotrajnoga rada u Dubrovniku, kamo se njezina obitelj u međuvremenu preselila, odlazi u Austriju. Od 2007. do 2011. radi kao asistentica za hrvatski jezik u Gradišću. Na Institutu za slavistiku Sveučilišta „Karl Franz" u Grazu 2010. upisuje doktorski studij.
Piše pjesme na hrvatskome i njemačkome jeziku. Dio njih je objavljen u raznim časopisima i zbornicima. Živi u mjestu Vogau u Austriji, a bavi se povremeno prevođenjem, lektoriranjem i recenziranjem.

kroativ.at