ČAPLJINA: Čudna tuča pogodila Svitavu, kao da su padala kamenja s neba

svitava, grad i tuča
Ovaj put je padalo dulje od pola sata", ispričao je dopisniku Večerenjeg lista Ivan Udženija iz sela Svitava u čapljinskoj općini, prisjećajući se ljetne oluje koja je pogodila to naselje uz rub Svitavskog jezera, na krajnjem jugoistoku čapljinske općine.

Ivan pokazuje silom prilika prikupljene jabuke i smokve, grožđe i kivi, a kad su stigli do plastenika, nastavlja:

"Ovo je susjedovo. Stavio je novi najlon i pogledajte što je ostalo. Ove veće rupe pokušao je lijepiti, ali ne ide to baš jednostavno. U suštini, od najlona za zimsku proizvodnju nema ništa", konstatira Ivan. "Bio sam u brdu, iznad sela, na putu prema Neumu, kada sam primijetio da grmi, sijeva, tutnji, ali nisam mogao zamisliti ovakvo nešto. Ovo je bilo kao da su kamenice s neba padale", kaže Ivan Krešić, predsjednik Povjerenstva MZ Svitava - Bajovci, pokazujući razbijeno staklo na kamionu, pa oštećen krov automobila koji se nalazio pod orahom uz kuću, i to pokriven dekom. "Što je god bilo na otvorenom, toga više nema, povrće, voće, loza..., a ni plastenicima se ne piše dobro", obrazlaže Ivan te nas vodi do plastenika s uništenim najlonom.

"To je gotovo, neupotrebljivo za daljnju proizvodnju", tvrdi Ivan.

Slično priča i Boris Šutalo kojeg novinar Večerenjeg lista zatiče u blizini postrojenja CHE Čapljina."Stradao mi je grah, o plasteniku neću ni govoriti. Evo, imam susjeda, posadio je četiri duluma bostana, tamo na Deponiji. Uložio najmanje 4000 KM, kao da ih je u vatru bacio. Sve mu je uništeno. U ovom, južnom dijelu Svitave, sve je upropašteno", kaže Boris.

Neđo Šutalo objašnjava što je i kako stradalo: "Došlo je iz smjera Čapljine, a stradao je južni dio Svitave i Bajovci, svi usjevi na otvorenom su uništeni. Dalje, stradalo je i gore do Brštanice (selo u neumskom zaleđu op. a.), sve je uništeno. Ova druga polovina sela dobro je prošla, ima manjih šteta, ali kad vidiš kako je u Krešića (zaselak Svitave op. a.) i u Bajovcima, nemaš što reći". Umjesto zaključka, kratko bi se moglo konstatirati, poljoprivredu s pravom zovu - tvornica po otvorenim nebom.•/HMS/