504 žitelja HNŽ-a tijekom listopada ostala bez posla

posao, krediti, posao, posao, nezaposlenost, posao, karijera, posao, FBIH, posao, posao, nezaposlenost, studenti, poslodavci, posao, nezaposlenost, posao, posao, karijera, nezaposlenost, posao, FZZ, grčka, nezaposlenost, Livno, posao, Livno, posao, radnici, praznici, blagdani, neradni dan, posao, učenici, studenti, nezaposlenost, posao, nezaposlenost, posao, BIH, oglas, štela za posao, posao, posao, nezaposlenost, posao, zapošljavanje, nezaposlenost, posao, posao, biro, BIH, nezaposlenost, Mladen Bošković, nezaposlenost, posao, BIH, omladina, posao, Rama, prozor/rama, nezaposlenost, posao, posao, nezaposlenost, poduzetnik, javna poduzeća, posao, zapošljavanje, mostarski crnjaci, zanimanja, popis, nezaposlenost, posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, nezaposlenost, HNŽ, zavod za zapošljavanje, posao, inžinjeri, Hrvati, posao, želje, Njemačka, priča, gastabajter, demant, Fra Zvonko Tolić, posao, nezaposlenost, posao iz snova, posao, BIH, dijaspora, odlazak, odlazak na rad u inozemstvo, odl

Ukupan broj novoprijavljenih osoba u Zavodu za zapošljavanje je 907 trenutačno nezaposlenih osoba. Prema statističkim podacima Službe za zapošljavanje, na zasnivanje prvog radnog odnosa čeka čak 13.729 osoba s područja grada Mostara, od čega su 7292 žene. Poražavajući je podatak da 7208 osoba traga za poslom više od 9 godina. 

Na evidenciji nezaposlenih osoba do 30 godina starosti je 10.720 osoba, a svaka četvrta osoba na evidenciji je stara više od 50 godina (9989 osoba).
U listopadu su poduzeća preko Službe za zapošljavanje iskazala potrebu za samo četiri djelatnika.

Povećana stopa nezaposlenosti

Stopa nezaposlenosti u HNŽ-u neprestano ide uzlaznom putanjom, što dokazuje podatak da su na Službi za zapošljavanje HNŽ-a evidentirane ukupno 33.364 nezaposlene osobe. Statistike pokazuju da je nezaposlenost u odnosu na prošlu godinu veća za 4 posto, a u odnosu na prošli mjesec veća za 0,7 posto. Gledano po općinama, u Mostaru se nalaze 16.704 registrirane nezaposlene osobe, u općini Konjic 4207 nezaposlenih osoba. Čapljina broji 3280 nezaposlenih osoba, Čitluk 2365, Jablanica 2302, Stolac 2125, Prozor-Rama 1962, Neum 384 i općina Ravno s 35 nezaposlenih osoba na evidenciji.
Da problem nezaposlenih osoba u HNŽ-u svoj danak uzima već desetljećima, potvrđuje sama činjenica da je zdravstvenu zaštitu preko Službe za zapošljavanje koristila 24.971 nezaposlena osoba u nadi da će im se nekada netko obratiti s ponudom za zaposlenje.
Prava na novčane naknade i druga prava koriste 944 osobe.

424 osobe se zaposlile

Tijekom ovog mjeseca 424 osobe s evidencije nezaposlenih zasnovale su radni odnos. Najviše osoba zaposlilo se u trgovini, obrazovanju, ugostiteljstvu, prerađivačkoj industriji, zdravstvu i socijalnoj skrbi, građevinarstvu, ostalim javnim društvenim, socijalnim i osobnim uslužnim djelatnostima, prijevozu, skladištenju i vezama, javnoj upravi i obrani.
U ovom mjesecu četiri osobe s evidencije nezaposlenih stekle su pravo na dokup staža do tri godine za odlazak u mirovinu. U ukupnom broju nezaposlenih osoba koncem listopada nalaze se i 253 ratna vojna invalida, 297 osoba s čimbenikom otežane zapošljivosti, kao i 477 ostalih invalida.

Dnevni list