20.obljetnica sloma operacije 'Neretva 93' i pogibije hrvatskih branitelja na Vrdima

Mario Tica, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana, Armije BiH, HVO, obilježavanja 20-te obljetnice, operacija "Neretva 93", bitka na širem području Vrda, U čast hrvatskim braniteljima, Zukan Helez
Mario Tica, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Županije Zapadnohercegovačke prisjeća se tih događaja i trenutaka kada su u tijeku pregovora o Owen-Stoltenbergovom planu i budućem ustroju BiH, elitne postrojbe Armije BiH pokušale ovladati Mostarom i neretvanskim pravcem do Neuma.

- Ove godine obilježava se 20 godina od bitke na širem području Vrda koja je bila sudbonosna za opstojnost Hrvatskog naroda u Hercegovini i šire. U jesen 1993. odvijala se poznata akcija elitnih postrojbi Armije BiH "Neretva 93." koja je imala za cilj protjerati i ovladati područjem gdje žive Hrvati i usprkos njihovim ogromnim težnjama nisu uspjeli, a pripadnici HVO-a su uspjeli sačuvati višestoljetne prostore. U borbi za goli opstanak, živote je položilo više od 20 pripadnika HVO-a, najviše iz Gruda i Širokog Brijega i samih Vrda. I ove godine, kao i svake dosad, na obljetnicu stradanja branitelja na Vrdima dostojno ih se prisjećamo - kaže Tica.

U čast hrvatskim braniteljima, stradali na sjevernim prilazima Mostaru u prigodi obilježavanja 20-te obljetnice postavljen je križ na Vrdima.

-Ove godine njima u zahvalu smo postavili jedan križ kod groblja na Vrdima. Zahvaljujem se onima koji su pomogli u ovome projektu izrade i postavljanja križa, a projekt je financirala i napravila tvrtka Monting d.o.o Grude i direktor Marinko Alpeza. Također, na OV-u Širokog Brijega dogovoreno je da se cesta prema Vrdima proglasi Cestom Hrvatskih Branitelja HVO-a, kaže Tica.

Obilježavanja 20.-te obljetnice zakazano je za subotu 5. listopada.

-Što se tiče programa obilježavanja, u 10:30 je blagoslov križa od strane Vojnog biskupa Tome Vukšića koji će predvoditi i svetu misu u 11 sati. Nakon sv. mise slijedi polaganje vijenaca i svijeća kod spomen obilježja, a organiziramo i prigodno druženje uz domjenak kao prisjećanje na ponosne dane i naše stradale vitezove. Vrijedi naglasiti da će se na sam dan obilježavanja održati maraton s polaskom iz Gruda, ispred spomenika do Vrda, na relaciji Grude-Široki Brijeg-Vrdi - navodi Tica.

I danas smo svjedoci napada na hrvatske branitelje

Tica je prokomentirao i aktualne udare na branitelje HVO-a od strane federalnog ministra Zukana Heleza.

- I danas smo svjedoci napada na pripadnike HVO-a i ostale hrvatske branitelje a samim time i Hrvate. Napad još nije prestao samo se provodi na neki drugi način. Svjedoci smo kriminalizacije Domovinskog rata i branitelja kroz neke famozne revizije koje su protuzakonite i protuustavne, a imamo niz primjera da su sudovi to dokazali - ističe Tica, dodajući kako to mora prestati i cijeli se proces vratiti u ustavne i zakonske okvire.

Prokomentirao i svojevrsni udar na branitelje od strane Helezovog kolege Freda Matića.

- Oni koje on spominje su hrvatski branitelji i oni su branili Hrvatsku. Nitko nema moralno pravo da teškim ratnim stradalnicima ukida mirovine jer to nisu nikakve privilegije, to su sve ranjenici i zarobljenici koji su prošli neprijateljske napade, torture, logore i nije u redu da uopće budu slučaj u društvu u kojem živimo, a kamoli da ih se ostavi bez osnovnih uvjeta za normalan život, zaključio je Tica.
M.J.

hrsvijet.net