'Pomama' za naftnim poljima u Slavoniji

U povodu zatvaranja javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu u prostorijama Agencije za ugljikovodike održana je konferencija za medije.

U 14 sati zavoreno je nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, nakon čega su u Agenciji za ugljikovodike pristigle ponude. Otvorena je i obavljena preliminarna obrada. Natječaj je bio raspisan u srpnju prošle godine, a obuhvaća šest istražnih područja na lokacijama uz rijeke Dravu i Savu te istočne Slavonije.

"Izuzetno smo zadovoljni pristiglim ponudama. Očekivano, radi se o kompanijama s velikim iskustvom koje se koriste najsuvremenijom tehnologijom i udovoljavaju najzahtjevnijim ekološkim standardima. Ono što mogu u ovom trenutku reći je da se prijavilo sedam kompanija za sve ponuđene istražne prostore", izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Također je istaknuo da je njihov stupanj zaštite okoliša na visokoj razini. Imena ponuđača trenutno nisu poznata. Znat će se više za mjesec dana, do kada će biti i provedena evaluacija njihovih ponuda. Prvi ugovori bit će potpisani sredinom srpnja ove godine.

Ovo je prvi od tri natječaja koja se raspisuju za kopno, a nakon ovoga na redu su središnja Hrvatska i Dinaridi. Ministar Vrdoljak je izvijestio da, za razliku od otpora koje ekološke udruge pružaju u eksploataciji nafte u Jadranu, za isto u Slavoniji nije bilo otpora te je dodao da će inzistirati na zaštiti prirodnih resursa, vode i zemlje. Zaključno je poručio da napokon velike investicije dolaze u Slavoniju. Očekuje se otvaranje novih radnih mjesta a s time i energenti za hrvatske građane.

Prema riječima direktorice Agencije za ugljikovodike Barbare Dorić, za nekim poljima postoji prava pomama, odnosno interes za njih puno je veći od očekivanog.

"Sada slijedi evaluacija pristiglih ponuda od stručnog povjerenstva te će rezultati same evaluacije biti poznati najkasnije do 18. travnja 2015. Isto kao i za Jadran, trenutno je u tijeku izrada Strateške studije utjecaja na okoliš te ugovori s odabranim ponuditeljima neće biti potpisani dok ona ne bude završena. U skladu sa Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika ugovori bi trebali biti potpisani najkasnije do 18. srpnja 2015.", izjavila je predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić.
Moramo zadržati rusko tržište

Nakon povratka hrvatske gospodarske delegacije iz Moskve ne stišavaju se reakcije na taj gospodarski forum. "Pokazali smo da su hrvatski poduzetnici, ali i gospodarstvo, proaktivni i dinamični, da žele osvajati nova tržišta i povećavati izvoz. Ne smijemo zaboraviti da smo mi članica Europske unije i NATO saveza i u svakom ćemo trenutku poštovati zajedničke odluke, ali ćemo također pokušati iskoristiti i najmanju šansu na tržištima na kojima smo danas prisutni da tu prisutnost i zadržimo. Cilj nam je povećanje izvoza, sa svakim povećanjem izvoza povećava se i zaposlenost, što je svima nama u interesu", zaključio je ministar Vrdoljak.

glas-slavonije.hr